Företaget Arctic Ice menar att de ska klimatkompensera för dess koldioxidavtryck.
Företaget Arctic Ice menar att de ska klimatkompensera för dess koldioxidavtryck. Bild: David Goldman

Barer i Dubai serverar drinkar med grönländsk glaciäris

Ett företag i Grönland har börjat sälja is från glaciärer på Grönland – till barer i Förenade Arabemiraten. Initiativet har väckt kritik men företaget menar att de arbetar miljövänligt och planerar att klimatkompensera.

ANNONS
|

De flesta som tar en drink i en bar har förmodligen inte tänkt så mycket på var isbitarna som ligger i glaset kommer ifrån. I Grönland är det vanligt att använda is för glaciären till det, enligt The Guardian. De som vill kan nu även ta sig en whisky on the rocks i Förenade Arabemiraten med isbitar från grönländska glaciärer.

Det är entreprenören Malik V Rasmussen som ligger bakom det, minst sagt, udda tillägget till drinkmenyn. Företaget han är medgrundare till, Arctic Ice, har nu fraktat de första 20 tonnen is till Förenade Arabemiraten, något som andra tidigare har misslyckats med.

ANNONS

Enligt Rasmussen finns det flera faktorer som gör att den här typen av isbitar utmärker sig: de har inga bubblor, smälter långsammare och ska vara renare än vanliga isbitar.

”Arctic Ice kommer direkt från de naturliga glaciärerna i Arktis som har varit i fruset tillstånd i mer än 100 000 år”, skriver företaget på sin hemsida.

Kritik på sociala medier

Vissa är dock inte alls imponerade över Arctic Ices affärsidé. På sociala medier kan man läsa flera kritiska kommentarer mot att företaget säljer is från glaciärer och att den skickas 800 mil därifrån.

”Borde ni inte oroa er över global uppvärmningens effekter i stället för att sälja glaciärvatten?” skriver en användare på företagets Instagramkonto. En annan skriver ironiskt: ”Ni hjälper verkligen att minska koldioxidutsläppen i vår planet”.

Företaget avfärdar kritiken och menar att isen är miljövänlig och att de arbetar för att klimatkompensera för företagets koldioxidavtryck. Malik V Rasmussen menar också att företaget kan bidra på ett nytt sätt till Grönlands ekonomi, som är starkt beroende av Danmark samt av turism och fiskeindustrin.

LÄS MER:Glaciärer krymper med en meter om året

LÄS MER:Forskare varnar för katastrof om permafrosten smälter

LÄS MER:”Zombie-is” från Grönland kan höja havsnivån med 27 centimeter

ANNONS