Belarus genomför militärövning nära Polen och Litauen

Spänningarna mellan Belarus och Nato-länderna Polen och Litauen ökar när Belarus nu håller militärövningar nära gränsen till länderna.

ANNONS
|

Under måndagen påbörjade Belarus en militärövning nära gränserna till Polen och Litauen, det rapporterar nyhetsbyrån AP. Enligt landets försvarsdepartement är övningen baserad på erfarenheter från ”den särskilda militära operationen”, samma benämning som Ryssland använder för invasionen av Ukraina.

Militärövningen ska genomföras i Grodno-regionen nära gränsen mellan Polen och Litauen, även kallad Suwalkikorridoren. Korridoren är ett 96 kilometer brett område längs med den polsk-litauiska gränsen som separerar Belarus från den ryska enklaven Kaliningrad. Området har länge pekats ut som en möjlig plats för en konfrontation mellan Ryssland och Nato.

Västerländska analytiker oroar sig för att Ryssland ska försöka ta över landremsan och på så sätt kapa av de baltiska länderna och Finland från resten av Nato.

ANNONS

Polen och Litauens ledare höll under förra veckan ett möte där de varnade för att Moskva och Minsk skulle genomföra provokationer i just detta området. De sa i samband med mötet att rustar sig inför möjligheten.

Wagner destabiliserar i området

Det var varit ökande spänningar mellan Belarus och Nato-länderna Polen och Litauen sedan Belarus välkomnade den ryska legosoldatstyrkan Wagner och lät dem bygga sin nya bas i landet. I samband med att Wagner blåste av sitt kortlivade myteri i slutet av juni erbjöds de komma till Belarus för att slippa åtal.

Enligt den belarusiska militären används Wagner-gruppen för att träna belarusiska soldater men huruvida de är en del av militärövningen i Grodno är oklart. Det kommer dock rapporter om att fler Wagnersoldater har anlänt till Belarus under den senaste tiden.

Polen: Belarus skickar hit migranter

Både Polen och Litauen har själva ökat sin närvaro vid gränsen. Enligt Polen använder Belarus migranter i "hybridattack" där migranter slussas mot EU:s gränser för att destabilisera området. Under måndagen bad den polska gränsbevakningen om att ytterligare 1000 soldater skulle skickas till gränsen.

Enligt Tomasz Praga, direktör vid Polens gränsbevakning har 19 000 migranter försökt korsa gränsen från Belarus hittills i år. Det kan jämföras med de 16 000 som försökte under hela fjolåret.

Polen reagerade även starkt när två belarusiska militärhelikoptrar flög in i Polens luftrum under förra veckan. Belarus förnekar att helikoptrarna korsade gränsen.

ANNONS

LÄS MER:Polsk minister: Belarusgräns kan behöva stängas

LÄS MER:Polisvarningen: Putin använder migranter som vapen

LÄS MER:Ikeas toppchef om ryska köpcentren: ”Har en samhällsnytta”

LÄS MER:Ryssar och belarusier tvingas lämna Litauen

ANNONS