Spaniens försvarsminister Margarita Robles. Arkivbild.
Spaniens försvarsminister Margarita Robles. Arkivbild. Bild: Manu Fernandez/AP/TT

Beskedet: Sverige evakuerar inte från Libanon

Sverige kommer inte att evakuera medborgare från Libanon. Detta trots att flera länder har beslutat att hjälpa sina medborgare hem från konflikthärjade områden i Mellanöstern.

ANNONS

Svenskar uppmanas i stället att lämna Libanon på egen hand, meddelar Utrikesdepartementet.

"Säkerhetssituationen i Libanon har försämrats med inställda flygavgångar och minskat antal biljetter som följd. UD uppmanar svenskar som fortfarande befinner sig i Libanon att snarast försöka boka en plats på tillgängliga flyg", skriver presstjänsten i ett mejl till TT.

Sedan den 19 oktober förra året avråder UD från alla resor till Libanon, den strängaste graden av avrådan.

"Svenskar som fortsatt befinner sig i Libanon uppmanas att tänka igenom den egna beredskapsplaneringen och vidta åtgärder för att hålla sig så säkra som möjligt i händelse av ytterligare eskalerad konflikt", skriver UD.

ANNONS

Flera länder evakuerar

Spanien är ett av de länder som kommer att evakuera medborgare från Libanon med anledning av de upptrappade striderna.

Två flygplan ska skickas för att hämta hem 350 personer som har bett att få komma hem till Spanien. Det kan ske redan på torsdagen, uppger försvarsminister Margarita Robles.

– Den spanska regeringen har aldrig lämnat kvar några medborgare, inte i Afghanistan, inte i Niger, inte i Sudan och vi kommer inte att göra det i Libanon, säger hon i en intervju med tv-stationen Antena 3.

Nederländerna, Cypern, Slovakien, Bulgarien, Kanada och Nigeria har också aviserat evakueringar av sina medborgare från Libanon. Även Grekland överväger detta. Storbritannien och Tyskland har redan inlett evakueringar.

Flera överväger

Frankrike, med över 23 000 medborgare i Libanon, har ännu inte bestämt sig för en evakuering, men har i förberedande syfte skickat militärfartyg och helikoptrar till regionen, om Paris ger klartecken för en insats.

Sydkorea meddelar att arbete pågår för att få hem medborgare i Israel och andra delar av Mellanöstern.

Samtidigt uppmanar Tyskland, Frankrike och Norge sina medborgare att även lämna Iran.

"Situationen i hela regionen fortsätter att vara instabil och väldigt spänd", skriver tyska UD i ett uppdaterat reseråd.

Att ta sig ut ur Iran försvårades under onsdagen, när europeiska unionens flygsäkerhetsmyndighet Easa uppmanade flygbolag att undvika att flyga över Irans luftrum.

ANNONS
ANNONS