Gröna markattor är en invasiv art av apor på ön Sint Maarten. Nu har regeringen godkänt ett beslut att hela populationen av gröna markattor ska avlivas.
Gröna markattor är en invasiv art av apor på ön Sint Maarten. Nu har regeringen godkänt ett beslut att hela populationen av gröna markattor ska avlivas. Bild: Rebecca Blackwell

Beslutet: Karibisk ö ska avliva alla apor

Regeringen på Sint Maarten i östra Karibien har godkänt ett kontroversiellt beslut att avliva hela sin population av gröna markattor.

ANNONS
|

På den karibiska ön Sint Maarten har beståndet av gröna markattor ökat allt mer under de senaste åren. I dag finns det runt 450 apor på den holländska delen av ön, som har en yta på 34 kvadratkilometer – en sjättedel så stor som Göteborgs tätort.

Nu har Sint Marteens regering godkänt ett beslut att avliva de gröna markattorna, rapporterar The Guardian. Minst 450 apor ska fångas in och avlivas inom de närmsta tre åren.

Introducerades som husdjur – nu tar de över ön

Aporna klassas som en invasiv art då den introducerades i regionen någon gång på 1600-talet, sannolikt för att europeiska kolonisatörer tagit med dem som husdjur.

ANNONS

”Antalet apor i Sint Maarten kommer att fortsätta att växa om inga åtgärder vidtas och konsekvenserna som det innebär för Sint Maartens ekosystem kommer att bli allvarliga", skriver stiftelsen i ett pressmeddelande.

Öns lokala bönder har klagat över att aporna "plundrar deras grödor och förstör deras försörjning", uppger Sint Marteens naturstiftelse.

– När en art får en etablerad population i ett område som den inte hör hemma i så finns det ofta inga rovdjur som kan hålla populationens storlek under kontroll, säger naturstiftelsens chef Leslie Hickerson.

– Arthantering är en viktig aspekt för att se till att ön håller sig frisk för dem som kommer efter oss.

Sint Marteens myndigheter kommer att finansiera naturstiftelsen som utsetts att sköta artreduceringen.

Djurorganisationer ställer sig kritiska till beslutet och menar att man i stället borde överväga andra metoder för att kontrollera beståndet.

– Jag tror att ett bättre tillvägagångssätt, och ett som allmänheten hade accepterat bättre, hade varit att kastrera hanarna och sterilisera honorna, säger Dave Du Toit, grundare av Vervet Monkey Foundation i Sydafrika där arten är inhemsk, till The Guardian.

Fakta: Sint Marteen och Saint Martin

Sint Maarten, även kallat Saint Martin, är en ö som ligger i nordöstra Karibien.

Sedan 1648 är ön uppdelad i en fransk del, Saint Martin, och i en nederländsk del, Sint Maarten. Totalt har ön en yta på cirka 87 kvadratkilometer.

Sint Maarten är ett av de fyra autonoma länderna inom det som utgör kungariket Nederländerna. Den nederländska delen har en area på cirka 34 kvadratkilometer och en befolkning på ungefär 42 600 invånare.

Källa: Sintmaartengov.org

LÄS MER:Här finns världens ensammaste träd

LÄS MER:Nära 100 kilo tung pytonorm fångad i Florida

LÄS MER:Nu lever 20 tusen biljoner myror på jorden

ANNONS