Allt färre ukrainare skaffar barn sedan kriget bröt ut 2022.
Allt färre ukrainare skaffar barn sedan kriget bröt ut 2022. Bild: Vadim Ghirda

Betydligt färre barn föds i Ukraina sedan kriget

Redan innan kriget var Ukraina ett av de länder i världen där det föddes minst antal barn. Sedan kriget bröt ut 2022 har antalet sjunkit ytterligare 28 procent.

ANNONS
|

Sedan Rysslands fullskaliga invasion inleddes i mars 2022 har Ukrainas födslotal fallit med 28 procent, detta enligt data sammanställd av det ukrainska dataanalys företaget OpenDataBot. Enligt dem har det fötts 38 324 färre barn i landet under den första halvan av 2023 jämfört med samma period 2021.

I genomsnitt har det fötts 16 100 barn i månaden under 2023. Innan invasionen 2022 föddes det mellan 21 000 och 23 000 bebisar i månaden.

Ukraina har sett minskade födslotal överlag sedan 2015 men den minskningen man sett under kriget är den största sedan Ukraina blev självständigt 1991.

ANNONS

Redan innan kriget bröt ut hade Ukraina en av väldens lägsta nativitet. En ukrainsk kvinna födde i genomsnitt 1,16 barn, i Sverige var motsvarande siffra 1,85 barn per kvinna.

Att det föds mindre barn under krig är något som forskare sett även i andra konflikter. Enligt den amerikanska organisationen Population Reference Bureau faller födsloantalen med upp till en tredjedel under inbördeskrig. Vanligtvis återhämtar siffrorna sig snabbt när kriget väl är över.

– När ukrainare känner av och ser mer stabilitet, när de känner att det är tryggare så kommer de vilja ha fler barn, säger en läkare som driver ett förlossningssjukhus i västre Kiev till NPR tidigare i år.

LÄS MER:Surrogatmödrarnas barn börjar sina liv i Kievs skyddsrum

LÄS MER:Senaste om kriget i Ukraina

LÄS MER:”Befolkningsbomben” kanske aldrig smäller

ANNONS