Beväpnade män har stormat tv-studio i Ecuador

Tungt beväpnade gärningsmän stormade en tv-studio i Ecuador under tisdagskvällen.
Flera personer togs som gisslan och på klipp som spridits hörs de vädja för sina liv. Enligt ecuadoriansk media ska minst en person ha skadats.
Polisen gick sedan in med insatsstyrkan, och en stund senare meddelades att gärningsmännen hade gripits. De kommer nu att åtalas för terrorbrott, enligt Ecuadors åklagarmyndighet.

ANNONS
|

Enligt AP är det public service-kanalen TC-television i staden Guayaquil som stormats, och under tiden de tungt beväpnade gärningsmännen bröt sig in ska ”ljud som lät som skott” ha hörts.

De ska även ha hotat med bomber, och i klipp på X syns flera visa vad som ser ut vara granater och dynamit. En i gisslan syns vädja mot gärningspersonerna medan de riktar både handeldvapen och hagelgevär mot honom.

Kanalen fortsatte att sända live i åtminstone en kvart innan signalen bröts, rapporterar AP, och under tiden kunde personer bland annat höras ropa ”skjut inte!”. Enligt ecuadorianska El Universo ska journalister som tagits gisslan bland annat ha skrivit ”de vill döda oss alla" i olika chattar.

ANNONS

Kommer åtalas för terrorbrott

Polisens insatsstyrka gick in i studion och klockan 21.48 meddelade den ecuadorianska polisen via X att man gjort flera gripanden i samband med insatsen i tv-studion.

Minst en person har kommit till skada, rapporterar ecuadorianska La Hora.

– Det här är en handling som bör ses som en terroristattack, säger polisbefälhavaren César Zapata till Teleamazonas, enligt AP.

Några timmar senare meddelar Ecuadors åklagarmyndighet via X att 13 personer kommer åklagas för terrorbrott i samband med gisslansituationen i tv-studion.

Ingen ska ha dödats i händelsen.

Undantagstillstånd i landet

Det är oklart vad gärningsmännen vill. Ecuador har skakats av en rad våldsbrott på senaste tiden och på måndagen utlyste president Daniel Noboa ett undantagstillstånd i landet, sedan den ökända gängledaren Adolfo "Fito" Macías försvunnit från sin fängelsecell.

President Daniel Noboa beordrade militär att genomföra räder mot landets knarkkarteller. Han meddelade på sociala medier att han utfärdat ett dekret som ger tillåtelse att tillintetgöra de mäktiga knarksyndikaten, enligt TT.

Flera poliser kidnappades kort efter att undantagstillståndet utlystes, enligt AP, och på flera håll i landet rapporterades explosioner och bränder.

UD avråder från resor

På tisdagen fortsatte våldsdåden, och i staden Guayaquil har man beslutat att allmänna platser som till exempel marknader ska stängas, enligt El Universo. Utbildningsdepartementet har i sin tur valt att pausa alla fysiska lektioner fram till och med fredag på nationell nivå.

ANNONS

Flera medier rapporterar även att panik utbrutit på ett universitet i Guayaquil efter larm om beväpnade män. På klipp som sprids på nätet syns vissa barrikadera sig i klassrum medan andra flyr från platsen.

Svenska utrikesdepartementet har sedan flera år tillbaka avrått från icke-nödvändiga resor till delar av landet med anledning av säkerhetsläget.

ANNONS