USA:s president Joe Biden. Arkivbild.
USA:s president Joe Biden. Arkivbild. Bild: Evan Vucci/AP/TT

Biden i intervju: Ville rädda partiet

USA:s president Joe Biden förklarar i en intervju med amerikansk tv varför han hoppade av presidentvalskampanjen.
Strider inom det egna partiet om hans kandidatur skulle kunna leda till att man förlorade mot Donald Trump.

ANNONS

Intervjun med det amerikanska tv-bolaget CBS var hans första efter beslutet att inte ställa upp i presidentvalet i november och förorda Kamala Harris som ny presidentkandidat för Demokraterna.

– Ett antal av mina demokratiska kollegor i representanthuset och senaten trodde att jag (som presidentkandidat) skulle skada dem i deras valkampanjer, sade Biden.

Diskussionen om Bidens ledarskap intensifierades efter presidentens misslyckade tv-sända debatt med motståndaren Donald Trump i slutet av juni.

Kritik från hög nivå

Kritiken mot honom inom det egna partiet kom från hög nivå, och i intervjun nämner Biden Demokraternas toppolitiker och tidigare talman i representanthuset Nancy Pelosi som avgörande.

– Jag var bekymrad om att om jag var kvar i kampanjen så skulle kritiken bli ett huvudämne, sade Biden i en förinspelad intervju som gjorts i Vita huset i Washington, men som sändes på söndagen.

ANNONS

Bidens beslut grundade sig i det viktigaste målet för honom för närvarande:

– Vi måste, vi måste, vi måste besegra Trump.

Angriper Trump

Biden valde, trots rollen som statschef, att direkt angripa den tidigare motståndaren Trump på ett sätt som vanligtvis undviks av presidenter i USA:

– Kom ihåg vad jag sagt, om han vinner detta val, se då vad som händer, sade Biden.

– Vi står vid ett historiskt vägskäl i världshistorien. Det gör vi verkligen – och avgörande här är demokratin, sade Biden.

Presidenten varnade också för faror om Trump blir president:

– Han menar vad han säger. Vi tar honom inte på allvar, även när han säger saker som "om vi förlorar, så kommer det att bli ett blodbad", sade Biden i intervjun med CBS.

ANNONS