Rök stiger efter ett israeliskt anfall mot Gaza på måndagen.
Rök stiger efter ett israeliskt anfall mot Gaza på måndagen. Bild: Francisco Seco/AP/TT

Biden: Inget eldupphör innan gisslan är fri

USA motsätter sig ett eldupphör i Gaza med hänvisning till att det skulle gynna Hamas.
– Inget eldupphör. Först ska vi få gisslan fri, sedan kan vi prata om det, säger president Joe Biden.
Uttalandet kommer efter att EU flaggat för möjligheten till en "humanitär paus" för att underlätta att hjälp förs in i Gazaremsan.

ANNONS
|

På måndagsmorgonen korsade en tredje lastbilskonvoj med nödhjälp gränsen vid Rafah mellan Egypten och Gaza. Hur många lastbilar det handlar om och vad de innehåller är inte känt.

Klart är åtminstone att mycket mer humanitär hjälp behövs, och under måndagen diskuterade EU:s utrikesministrar på ett möte i Luxemburg möjligheten till en "humanitär paus" för att underlätta att hjälp förs in i Gazaremsan, enligt EU:s utrikeschef Josep Borrell.

– Det viktigaste är att mana till humanitärt stöd till Gaza, säger han enligt CNN.

– Vi, EU, har ökat vårt stöd, men det är köer och köer med lastbilar som väntar på att få komma in. De måste komma in, och de måste föra in saker som är mycket nödvändiga.

ANNONS

Ohållbart för Israel

Men en sådan paus är inget USA ställer sig bakom. Förutom president Bidens krav om att terrorstämplade Hamas först måste släppa gisslan på drygt 200 personer uppger USA att en vapenvila bara skulle gynna Hamas.

– Det skulle ge Hamas möjlighet att vila, omgruppera sig och göra sig redo att fortsätta sina terrorangrepp mot Israel, säger Matthew Miller, talesperson för amerikanska utrikesdepartementet på en presskonferens.

– Ni förstår mycket väl varför det skulle vara en ohållbar situation för Israel, precis som det vore ohållbart för vilket land som helst som lidit av brutala terrorattacker och fortsätter att känna av hotet från terrorister på andra sidan gränsen, säger han till reportrar på plats.

Måndagens nödhjälp kommer efter att runt 35 lastbilar i helgen kunde köra in i Gaza via gränsövergången med de första hjälpsändningarna sedan Israel placerade Gaza, som styrs av terrorstämplade Hamas, under "total belägring" i början av kriget.

Hamas: Över 5 000 dödade

FN bedömer att det behövs omkring 100 lastbilstransporter per dag för att möta det humanitära behovet. Enligt hjälparbetare behövs mycket mer hjälp än så för att hantera den växande humanitära krisen i Gaza, där hälften av invånarna har tvingats fly från sina hem.

Över 5 000 personer har dödats i israeliska anfall mot Gaza under de senaste veckorna, uppger Gazas Hamaskontrollerade hälsovårdsmyndighet. De flesta ska ha dödats i den södra delen av Gazaremsan.

ANNONS

Norska utrikesdepartementet bekräftar att norrmän finns bland de skadade i Gaza, men vill inte uppge hur många det rör sig om, rapporterar NRK.

Israel säger sig ha ökat antalet flyganfall för att minska riskerna för soldater i "nästa steg".

USA:s president Joe Biden på en presskonferens på måndagen.
USA:s president Joe Biden på en presskonferens på måndagen. Bild: Jacquelyn Martin/AP/TT
ANNONS