USA:s president Joe Biden har mött Indiens premiärminister Narendra Modi (t v) Australiens premiärminister Anthony Albanese (bakom Biden) och Japans premiärminister Fumio Kishida i Delaware i USA.
USA:s president Joe Biden har mött Indiens premiärminister Narendra Modi (t v) Australiens premiärminister Anthony Albanese (bakom Biden) och Japans premiärminister Fumio Kishida i Delaware i USA. Bild: Mark Schiefelbein/AP/TT

Biden: Kina "testar" omvärlden

Kina har det svårt med ekonomin och återhämtning efter pandemin och försöker därför "testa" omvärlden med ökad militär aktivitet, enligt USA:s president Joe Biden.

ANNONS

– Det är byte av taktik, inte strategi, hördes Biden säga när en mikrofon fångade upp hans ord efter det att han och ledare från Indien, Japan och Australien sagt några inledande ord inför ett möte i Bidens hemtrakter.

Det övergripande toppmötet mellan de fyra länderna är till för att gå igenom, bland annat, Kinas roll i Asien och agerande där. Dock utan att direkt nämna Kina vid namn. Men det gjorde Biden, utanför protokollet, så att säga.

– Kina fortsätter att agera aggressivt och testar oss i regionen (läs: Kinas grannskap). Det gäller för Sydkinesiska havet, Östkinesiska havet, södra Kina, södra Asien och Taiwansundet, sade Biden till de andra när han, antagligen, tänkte att han var utom mikrofonernas räckhåll.

ANNONS

De tre övriga vid det så kallade Quad-mötet – Indiens, Japans och Australiens premiärministrar Narendra Modi, Fumio Kishida och Anthony Albanese – fick höra USA:s tolkning av det hela:

– Vi ser det som att Xi Jinping försöker fokusera på ekonomiska utmaningar på hemmaplan och minimera diplomatiska strider. Men han försöker också skapa sig lite svängrum på utrikesområdet genom att aggressivt bevaka Kinas intressen.

ANNONS