USA:s president Joe Biden vid ett valmöte. Arkivbild.
USA:s president Joe Biden vid ett valmöte. Arkivbild. Bild: Joe Lamberti/AP/TT

Bidens läger om Trump: Ingen står över lagen

Ingen står över lagen.
Det säger USA:s president Joe Bidens kampanjstab i ett uttalande, efter att hans politiska motståndare Donald Trump dömts i en rättegång i New York.

ANNONS

Trump lär – trots domen – bli republikanernas presidentkandidat inför det amerikanska valet, heter det i ett uttalande från Bidens läger.

"Det finns bara ett sätt att hålla Trump borta från Ovala rummet: vid valurnorna", skriver Joe Biden i sociala medier.

"Donald Trump har alltid felaktigt trott att han aldrig skulle behöva möta konsekvenserna av att bryta lagen för sin egen personliga vinning", meddelar Michael Tyler, kommunikationschef för Bidens valkampanj inför det amerikanska presidentvalet, och tillägger att "ingen står över lagen".

– Vi respekterar rättsstatsprincipen och har inga ytterligare kommentarer, säger Vita husets talesperson Ian Sams.

Huvudvittnet Michael Cohen, Donald Trumps före detta advokat och "fixare", anser även han att domen är viktig för rättsstatsprincipen.

ANNONS

"Även om det varit en svår resa för mig och min familj är sanningen alltid viktig", skriver han på X.

Bland dem som stöttar Trump kommer däremot upprörda reaktioner. Flera högt uppsatta republikaner kritiserar domen i hårda ordalag.

Talmannen i USA:s representanthus Mike Johnson hävdar – liksom Donald Trump själv – att rättegången är politiskt motiverad.

"President Trump kommer med rätta att överklaga denna absurda dom – och han kommer att vinna!", säger Mike Johnson i ett uttalande.

Fakta: New York-åtalet mot Donald Trump

Donald Trump åtalades i mars i fjol på 34 punkter för bokföringsbrott i New York. Den 30 maj fälldes han på samtliga åtalspunkter.

Expresidenten ställdes inför rätta för att ha beordrat utbetalningar till personer som hotade att gå ut med känslig information om honom i samband med presidentvalskampanjen 2016. Dessa ska sedermera ha bokförts som juridiska utgifter, vilket kan vara ett brott mot New Yorks stränga kampanjfinansieringslagar och utgöra skattebrott.

Trump nekar till brott, har kallat åtalet "politisk förföljelse" och har på olika sätt försökt få det uppskjutet eller nerlagt. Han riskerar fängelse i delstatsmålet men kan också få ett villkorligt straff. Påföljden meddelas den 11 juli.

Åtalet beskrivs ofta som det minst graverande av de fyra åtal som väckts mot honom. Det är oklart om rättegång i någon av de övriga tre hinner genomföras före presidentvalet i november.

ANNONS