Premiärminister Benjamin Netanyahu och Joe Biden då presidenten besökte Israel i mitten av oktober.
Premiärminister Benjamin Netanyahu och Joe Biden då presidenten besökte Israel i mitten av oktober. Bild: Evan Vucci/AP/TT

Bidens varning till Israel: Krigsstödet urholkas

Israels "urskillningslösa bombningar" i Gaza urholkar det internationella stödet för landets krig mot terrorstämplade Hamas, varnar USA:s president Joe Biden.

ANNONS

– De börjar förlora stödet genom de urskillningslösa bombningar som äger rum, sade Biden om kriget mot terrorstämplade Hamas under ett kampanjmöte i Washington DC.

Det är en markant retorisk förändring, något som i medier i USA tolkas som tecken på en spricka mellan Biden och Benjamin Netanyahu, premiärminister i USA:s allierade Israel.

Biden beskriver nu Netanyahu som ledare av den "mest konservativa regeringen i Israels historia". Han konstaterar att läget är låst när det gäller en långsiktig tvåstatslösning på konflikten mellan israeler och palestinier – Netanyahu är inte intresserad av tvåstatslösningen.

Biden säger att han försökt förmå den israeliske ledaren att ändra hållning i frågan. Även Netanyahu medger att det finns åsiktsskillnader.

ANNONS

– Ja, vi är inte överens om "dagen efter Hamas". Jag hoppas att vi kan enas (i denna fråga), säger Netanyahu enligt BBC.

Vid kampanjmötet underströk dock Biden att Israel kan lita på säkerhetsstöd från USA och att Israel ännu har stöd från de flesta länder i världen. Han säger vidare att han gjort klart för Israel att "säkerheten för oskyldiga palestinier" måste förbättras.

– De åtgärder de vidtar måste vara förenliga med att försöka göra allt för att förhindra att oskyldiga palestinska civila skadas, mördas, dödas, förloras.

ANNONS