I april övade brandmän från en specialenhet nordväst om grekiska huvudstaden Aten inför eventuella markbränder.
I april övade brandmän från en specialenhet nordväst om grekiska huvudstaden Aten inför eventuella markbränder. Bild: Thanassis Stavrakis/AP/TT

Brandhärjat Grekland storsatsar inför het sommar

När markbränderna härjade i Medelhavsländerna förra sommaren var Grekland extra utsatt. Samtidigt har kritiken haglat från den grekiska oppositionen om att landet inte har varit förberett för eldinfernot.
I år satsar landet på brandkåren – och går åter en varm sommar till mötes.

ANNONS

Brandröken låg tjock över den grekiska nationalparken Dadia i slutet av augusti förra året. Det var den största branden som någonsin registrerats i EU och nästan hälften av unionens brandbekämpande flygplan och helikoptrar sattes in.

Svårsläckta bränder härjade också i andra delar av Grekland. Bland annat massevakuerades öarna Rhodos och Korfu. I efterspelen anklagade oppositionen regeringen för att inte ha varit förberedd. I sitt försvar menade premiärministern Kyriakos Mitsotakis att de omfattande bränderna var en följd av klimatförändringar och en utdragen värmebölja.

Även i andra Medelhavsländer som Spanien, Portugal och Italien rasade bränder. Sedan dess har EU placerat ut 556 brandmän från 12 länder på strategiska platser i alla berörda Medelhavsländer. Även ett flertal flygplan och helikoptrar har stationerats i tio medlemsländer.

ANNONS

Miljardprogram lanserat

Efter förra årets brandhärdar har Grekland satsat 2,1 miljarder euro för att se över katastrofberedskapen, något som främst finansieras av EU. Pengarna går bland annat till brandbilar, vattenbombare och ett sensornätverk som styrs av AI vilket tidigt kan upptäcka rök. Det kommer dock inte vara på plats förrän 2025.

Men inför sommaren har antalet specialiserade brandmän fördubblats till cirka 1 300. Bland dem finns experter på skog och brandbekämpning som utbildats i Frankrike, Spanien och USA.

– Att använda vatten är inte längre vårt främsta vapen mot bränder, utan det är våra verktyg, säger brandmannen Dimitris “Jim” Priftis till nyhetsbyrån AP under en övning. Han menar att de nu har ett mer vetenskapligt förhållningssätt, där de mäter vindstyrka och luftfuktighet.

Värmerekord under vintern

Den gångna vintern har varit den varmaste som uppmätts i Grekland med en genomsnittlig temperatur på 11,8 grader, enligt landets ledande forskningsinstitut. Redan under våren har ett dussintal bränder släckts när temperaturerna nådde över 30 grader.

Klimat- och civilskyddsministern Vassilis Kikilias säger till AP att myndigheterna väntar sig att klimatförhållandena kommer förvärras årligen.

– Det kommer bli en väldigt svår brandsäsong, en väldigt svår sommar, säger han.

Brandhärjade träd i Greklands nordöstra region Evros efter bränderna i augusti förra året.
Brandhärjade träd i Greklands nordöstra region Evros efter bränderna i augusti förra året. Bild: e-evros.gr via AP/TT
En man försöker rädda en ikon från ett kloster i grekiska Atens norra utkanter under en markbrand i augusti förra året.
En man försöker rädda en ikon från ett kloster i grekiska Atens norra utkanter under en markbrand i augusti förra året. Bild: Thanassis Stavrakis/AP/TT

Fakta: Grekland

Republiken Grekland med dess 10,5 miljoner invånare har den längsta kusten i Europa – omkring 1 500 mil. Nästan en femtedel av landytan utgörs av omkring 2 000 öar.

Närmare hälften av det bergiga landet består av gräs- och buskmark medan en knapp femtedel är täckt av skog. Större delen av landet har medelhavsklimat med heta, torra somrar och milda, fuktiga vintrar.

Jordbävningar är relativt vanliga.

Källa: Landguiden

ANNONS