Brittisk forskare hittad död i öken i Chile

Efter att en brittisk astronom varit anmäld försvunnen i 55 dagar i Chile är nu hans kropp hittad. Mannen ska ha betett sig märkligt precis innan försvinnandet enligt personer i hans närhet. Lokala polisen har ännu inte kunnat fastställa dödsorsaken.

ANNONS
|

Enligt den spanska tidningen El País har den brittiska astronomen Tomas Marsh kvarlevor hittats efter att han varit försvunnen i 55 dagar. Hans kropp hittades i utkanten av Atacamaöknen 60 mil norr om Santiago del Chile.

Den lokala polisen uppger att dödsorsaken fortfarande är oklar.

Marsh reste den 14 september tillsammans med en forskarstudent till Chile från England för att arbeta på observatoriet La Silla. Han skulle spendera fyra dagar där men försvann efter två, natten mellan den 15 och 16 september.

En specialenhet från Chiles nationella polis uppger att kroppen hittades i närheten av observatoriet vid ett stenröse. Enligt polisen hittades kroppen strax efter lunch den 10 november och var avklädd från midjan och uppåt. Området som genomsökts var över 2 000 hektar stort.

ANNONS

”Kände till terrängen väl”

Chefen för polisstyrkan, General Juan Muñoz, i det aktuella området säger sig till El País:

– Vi har haft alla resurser tillgängliga för det här fallet från första början för att utredarna ska kunna ge den berörda familjen svar.

En av hypoteserna till hans död är att han gick ut för att vandra. Atacamaöknen i Chile är ett av världens torraste områden med en del platser som får mindre än 1 millimeter nederbörd per år.

En av March kollegor, Odette Toloza, berättar för El País att March ”kände till terrängen väl” vid observatoriet.

Forskarens familj reste även ner till Chile för att hjälpa till att leta i den ogästvänliga terrängen.

Astronomens sista ord till lärlingen

Ett av de viktigaste vittnena för fallet har varit den brittiska student som reste med Marsh från England till Chile.

Den chilenska nyhetssajten T13 rapporterar delar av studentens vittnesmål till polisen. Där beskriver studenten att han spenderade hela dagen med Marsh medan de jobbade tillsammans. Senare under kvällen strax innan hans försvinnande berättar studenten att Marsh hade sagt ”något väldigt konstigt och anmärkningsvärt”.

Forskaren hade i tårar skällt ut studenten och sagt ”Jag är inte nöjd med det du gör, du har inget intresse för astronomi, fysik eller vetenskap och det stör mig. Vi kommer att fortsätta arbetet i morgon.”

ANNONS

Studenten vittnar om att han blev chockad och att Marsh sedan låste in sig i sitt rum. Nästa morgon kunde han inte hitta sin mentor och fick endast höra ifrån en teleskopsoperatör att han hade mottagit ett mejl ifrån Marsh som indikerade att han behövde vila och sova. Polisen tog emot fler vittnesmål från bland annat kollegor på observatoriet och även astronomens fru där alla uttrycker att de har tagit emot ”förvirrande” meddelanden från mannen.

La Silla Observatorium

La Silla observatorium är beläget i utkanten av Atacamaöknen i Chile.

Observatoriet ligger 2400 meter över havet i ett av världens torraste områden.

Det är bland annat känt för att ha NTT ”Ny teknikteleskopet” och för att vara beläget vid en av de platser med den mörkaste natthimlen på jorden.

Källa: eso.org

LÄS MER:Webb-teleskopet hyllas efter nya bilder

LÄS MER:Astronomer har hittat det närmsta svarta hålet

LÄS MER:Nasa släpper bilder på asteroidkrock

ANNONS