Det Malta-flaggade fartyget MV Ruby behöver fylla på med bränsle för att kunna nå Malta dit fartyget enligt den brittiska kustbevakningen är på väg. Det är samtidigt oklart om man på Malta kommer att ta emot det skadade fartyget.
Det Malta-flaggade fartyget MV Ruby behöver fylla på med bränsle för att kunna nå Malta dit fartyget enligt den brittiska kustbevakningen är på väg. Det är samtidigt oklart om man på Malta kommer att ta emot det skadade fartyget. Bild: Stian Saur/Nordlys/TT

Brittiska kustbevakningen: Därför ligger Ruby för ankar

Samtidigt som maltesiska myndigheter uppgett att man vägrar ta emot fraktfartyget Ruby är det enligt den brittiska kustbevakningen fortfarande mot Malta fartyget styr.
Sedan i eftermiddags har Ruby dock legat stilla utanför Storbritanniens kust.
– Vi är medvetna om att hon ligger där, uppger en representant för den brittiska kustbevakningen.

ANNONS
|

Sedan den tidiga onsdagseftermiddagen har fraktfartyget Ruby legat stilla norr om den Engelska kanalen utanför den brittiska östkusten. Fartyget har på grund av skadorna det ådrog sig utanför den norska kusten för ett par veckor sedan nekats att gå i hamn i Litauen – där det fanns planer på att fartyget skulle läggas in på varv och repareras.

Ruby är lastat med 20 000 ton natriumnitrat från Ryssland, vilket enligt svensk polis i ett värsta scenario skulle kunna ge upphov till en explosion lika kraftig som en atombomb.

GP har varit i kontakt med den brittiska kustbevakningsstationen i Dover som uppger att man är medveten om att Ruby ligger där det ligger.

ANNONS

– Anledningen till att fartyget ligger still är att hon väntar på bunkring. Fartyget har just nu inte tillräckligt med bränsle för att nå Malta dit det är på väg, säger en representant för den brittiska kustbevakningen som inte vill bli citerad vid namn.

Bogserbåten byts ut

Representanten säger fortsatt att kustbevakningen inte bedömer att det finns några risker med den planerade bunkringen eller att Ruby befinner sig nära Storbritanniens kust.

Samtidigt som brittiska myndigheter uppger att fartyget är på väg till Malta har maltesiska myndigheter tidigare uppgett att man kommer att vägra ta emot Ruby så länge fartyget inte har gjort sig av med sin potentiellt farliga last.

Vid 20-tiden på onsdagskvällen låg Ruby fortfarande för ankar norr om Dover. Fartyget hade då sällskap av bogserfartyget Amber II. En representant för det polska rederiet som äger Amber II säger dock att bogserfartyget kommer att avlägsna sig från Ruby och ersättas av ett annat fartyg.

– Vi har kontrakt för andra uppdrag. Vilket uppdrag vi har haft kan jag inte gå in på, säger Robert Orlowski, chef på det polska rederiet Polskie Ratownictwo Okrętowe.

LÄS MER:Osannolikt att MV Ruby söker svensk nödhamn

LÄS MER:Protokollet visar Rubys brister

ANNONS