Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak.
Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak. Bild: Kin Cheung/AP/TT

Brittiska spelskandalen växer inför valet

Konservativa partiet i Storbritannien drar tillbaka sitt stöd för två kandidater. Båda utreds för att ha satsat pengar på vilket datum det brittiska valet ska hållas.
Samtidigt har även en Labour-kandidat anklagats för en annan spelskandal.

ANNONS

Craig Williams, som stått Rishi Sunak nära, och Laura Saunders kommer inte längre att få stöd från sitt parti.

– Som ett resultat av pågående interna utredningar har vi kommit fram till att vi inte längre kan stödja Craig Williams eller Laura Saunders som parlamentskandidater i det kommande valet, säger en talesperson för Konservativa partiet (Tories).

Valkommissionen meddelar enligt The Guardian att man inte kan hindra duon från att stå på Tories valsedlar. Men om de väljs kommer de att klassas som oberoende i väntan på utredningens resultat, rapporterar BBC.

Varför inte tidigare?

Utöver de två kandidaterna utreds kampanjchefen Tony Lee – Laura Saunders make – och en av Sunaks livvakter för att ha spelat pengar på när valet skulle hållas.

ANNONS

Premiärminister Rishi Sunak har tidigare sagt sig vara "oerhört, oerhört arg" över att personer i hans närhet har satsat pengar på valet.

Men att han inte stängt av de två kandidaterna tidigare har väckt förvåning.

– Varför hände det här inte för en vecka sedan? frågade Labourledaren Keir Starmer på tisdagen.

Slog vad om egen förlust

Han fick dock snart själv problem med vadslagningen. En av Labour kandidater, Kevin Craig, rapporteras ha slagit vad om att han ska förlora valet i sin valkrets i Suffolk.

Labour stängde omedelbart av Kevin Craig, rapporterar nyhetsbyrån PA.

Under tisdagen meddelade också Londonpolisen att ytterligare fem poliser inom livvaktsstyrkan misstänks ha satsat pengar på valet. Till skillnad från sin kollega har de inte stängts av.

Nyligen sade den brittiske planerings- och kommunministern Michael Gove, en veteran i regeringen, att skandalen är jämförbar med "partygate", festerna under coronapandemin vars efterspel sänkte Boris Johnson.

Premiärminister Sunak meddelade i maj att valet ska hållas den 4 juli. Det är olagligt att göra vadslagningar med insiderinformation.

ANNONS