En klassisk carbonara innehåller bara fem ingredienser: pasta, guanciale, äggulor, pecorino och svartpeppar.
En klassisk carbonara innehåller bara fem ingredienser: pasta, guanciale, äggulor, pecorino och svartpeppar. Bild: Stefan Edetoft

Carbonara på burk väcker ilska i Italien: ”Galna”

Carbonara – på burk.
Det är den senaste varianten på den mycket anrika pastarätten som delar alla nivåer av matkonnässörer världen över.
– På sätt och vis är det superdumt, säger kocken Alexandra Zazzi.

ANNONS

Folk är förtvivlade. Hur många gånger de än försöker lyckas de aldrig få till en bra carbonara. I alla fall om man ska tro den amerikanska matjätten Heinz. Samma bolag kommer nu till ”undsättning” – under hösten lanserar bolaget burkcarbonara.

”Våra måltidsmästare har skapat en snabb och välsmakande carbonara som inte går att misslyckas med och som kommer med absolut noll dramatik”, skriver Heinz på sin hemsida.

Italienare rasar

Nu är det i stället italienarna som förtvivlade. Den nya burken har fått italienska kockar att rasa. Många menar att Heinz borde skämmas.

– Det finns ingenting i den här burken som representerar Italien, förutom namnet, säger kocken Gianfranco Vissani i en intervju med den italienska tidningen La Repubblica.

ANNONS

En av Storbritanniens mest älskade italienska kock, Aldo Zilli, undrar till och med vad som händer med världen.

– De måste vara galna för att lägga skönheten och enkelheten i en rätt som carbonara i en burk, säger han till The Daily Telegraph.

Alexandra Zazzi är född i Stockholm och uppvuxen i Rapallo i Norra Italien.
Alexandra Zazzi är född i Stockholm och uppvuxen i Rapallo i Norra Italien. Bild: Anna Svanberg

Den svensk-italienska kocken Alexandra Zazzi, som medger att hon kanske är något färgad av sina landsmän, är även hon tveksam till carbonara på burk.

– På sätt och vis är det superdumt. Pasta ska ju kokas för att få en bra al dente, säger hon.

Att burkcarbonaran skulle vara välsmakande, som Heinz själva hävdar att den är, är ytterligare en sak Zazzi är skeptisk till.

– Jag har inte smakat på den själv. Men oftast är det ganska dålig kvalitet på maten som läggs i en burk.

Zazzi avslöjar

Hur en carbonara ska tillagas, och vad som ska finnas i den, är en ständigt pågående diskussion. Med grädde hävdar vissa, absolut inte med parmesan menar andra.

Det ursprungliga receptet på en äkta carbonara från Rom innehåller bara, och absolut inte mer än fem ingredienser: pasta, guanciale (lufttorkad griskind), äggulor, pecorino och svartpeppar.

– Det är så det ska vara. Där är italienarna eniga. Så att ha lite lök i, som jag har i min, är ett stort no, no, säger Alexandra Zazzi.

ANNONS

Det innehåller burkcarbonaran

Pasta (45%, durumvetegryn), vatten, pancetta (1%, 95% fläsk), salt, kryddor, maltodextrin, druvsocker, surhetsmedel - natriumcitrat och natriumkarbonat, antioxidant - natriumaskorbat, konserveringsmedel - natriumnäring, Rökt solrosolja, naturlig arom), majsmjöl, skummjölkspulver, ostpulverblandning (1 %, innehåller mjölk), mjölkpulver, socker, rapsolja, salt, modifierat majsmjöl, stabilisatorer - polyfosfater och natriumfosfater, naturlig vitlökssmaksättning, svart Peppar, lökextrakt, torkad persilja.

Källa: Heinz.

En italienare som avviker från originalet alltså?

– Ja... Hela den här diskussionen om carbonara – och nu med den nya burkcarbonaran. Det är lite småroligt tycker jag. Det finns så många allvarliga saker att bli arg på att det ibland är skönt att gå igång på de mindre allvarliga.

Carbonara – för 30 kronor

Om carbonaraburkarna kommer att lanseras i Sverige är ännu oklart. Men på de brittiska mathyllorna kommer konserven inom kort kunna köpas till priset av 2 pund, mindre än 30 kronor.

Den amerikanska matjätten riktar sig särskilt till Generation Z som, enligt företaget, ”inte känner för att laga mat” och vill att matlagningen ska gå snabbt.

– Det är väl bra för den som bor mindre och kanske bara har mikro. Och för den som inte bryr sig om hur maten smakar, säger Alexandra Zazzi.

LÄS MER:Så lyckas du med din risotto varje gång – kockens knep

LÄS MER:Recept: Egen pasta och tre italienska klassiker

LÄS MER:Testa Tiktok-trenden ”chaos cooking”

ANNONS