Colombiansk drogbaron döms till 45 år i fängelse i USA

Han var Colombias ’most wanted’ när han greps 2021. Som ledare för landets största drogkartell låg han bakom mord, tortyr och skottpengar för poliser, till och med ett erbjudande om 70 000 dollar till den som dödar en polishund.
Dairo Antonio Úsuga har nu dömts till 45 år i fängelse i USA.

ANNONS
|

Dairo Antonio Úsuga föddes 1971 i norra Colombia, i en fattig landsbygdsregion som han själv beskriver som full av konflikt. Som sextonåring gick han med i en gerilla och har sedan dess slagits för både kommunister och högergrupper.

Han är dock mest känd som Otoniel, ledaren för Colombias största drogkarteller; Gulfklanen.

Amerikanska åklagare beskriver Gulfklanen som ”en av de mest våldsamma och mäktiga kriminella nätverken i Colombia”.

Under tisdagen dömdes Dairo Antonio Úsuga till 45 år i fängelse i USA.

– Han ansvarade för exporten av enorma mängder kokain till USA och beordrade hänsynslösa avrättningar av colombianska poliser, militäranställda och civila, säger USA:s justitieminister Merrick Garland i ett uttalande efter domen.

ANNONS

När Dairo Antonio Úsuga greps av colombiansk polis 2021 sa Colombias dåvarande president Iván Duque att gripandet var det viktigaste av av narkotikasmugglare sedan Pablo Escobar.

Han utlämnades av Colombia på villkoret att han fick ett tidsbestämt straff. Skulle han leva tillräckligt länge för att avtjäna hela sitt straff i USA riskerar han ytterligare åtal i Colombia.

Gulfklanen: Tortyr, mord och knarksmuggling

Som ledare för Gulfklanen ska han ha beordrat mord, kidnappning och tortyr av både rivaler och personer som han misstänkte samarbetade med myndigheter. Minst en person ska ha torterats, bränts levande och sedan halshuggits.

– Den åtalades begär för kontroll och hämnd kan helt enkelt inte överskattas, står det i åtalet.

Efter att hans bror dödades av polis beordrade han en dagslång ”strejk” där den som lämnade sitt hem under dagen hotades med döden. Han har även erbjudit stora mängder pengar till de som dödar poliser och soldater, Gulfklanen har till och med erbjudit 70 000 dollar, runt 750 000 svenska kronor, till den som dödar en polishund som hittat flera ton kokain.

I januari erkände Dairo Antonio Úsuga sin roll i kartellen och att det smugglats tonvis med kokain på hans order eller med han tillstånd.

– Det var mycket våld med gerillorna och de kriminella gängen, sa han även.

ANNONS

Som en del av domen i USA måste han böta 216 miljoner dollar, eller 2,3 miljarder kronor, som han ska ha tjänat som drogbaron.

Offrens ord: Skadan går inte att förstå

Åklagaren Breon Peace har sagt att det elände som Dairo Antonio Úsuga orsakat genom sitt ”otroligt våldsamma, hämndlystna och blodiga styre” kanske aldrig kan beräknas.

– Skadan som den här mannen som kallas Otoniel har orsakat vår familj går inte att förstå, säger släktingar till Milton Eliecer Flores Arcila, en av de poliser som dödats av Gulfklanen, i ett uttalande under rättegången.

– Han tog ifrån mig min chans att få bli gammal med mitt livs stora kärlek, sa änkan till en annan dödad polis, John Gelber Rojas Colmenares.

USA: Vi jagar dem oavsett var eller hur långt tid det tar

Konflikterna mellan gerillor, paramilitära grupper, narkotikasmugglare och andra kriminella gäng i Colombia har pågått sedan 60-talet. Enligt uppskattningar har över en miljon personer dött och miljontals personer har skadats eller tvingats fly.

Dairo Antonio Úsugas försvarsadvokater lyfte hans uppväxt i denna miljö som anledningen till hans våldsamma liv. De pekade på att han förlorat nära och kära till våldet och hans tidiga rekrytering av gerillagruppen EPL som förmildrande omständigheter.

Försvaret yrkade på 25 år i fängelse, men domen blev betydligt hårdare; 45 år. USA:s justitieminister Merrick Garland säger att domen skickar ett tydligt budskap.

ANNONS

– Justitiedepartementet kommer att hitta och utkräva ansvar från ledarna av de dödliga drogsmugglingorganisationerna som skadar det amerikanska folket, oavsett var de är och oavsett hur lång tid det tar, säger han.

ANNONS