Duon som Republikanerna hoppas ska bli det vinnande laget i presidentvalet: Vicepresidentkandidaten J. D. Vance och expresidenten Donald Trump.
Duon som Republikanerna hoppas ska bli det vinnande laget i presidentvalet: Vicepresidentkandidaten J. D. Vance och expresidenten Donald Trump. Bild: Evan Vucci

Britt-Marie Mattsson: Därför kan fiender bli parhästar i presidentvalet

Biden borta, Harris in och en ny vicepresidentkandidat väntar. Republikanerna har inte hämtat sig från den senaste veckans demokratiska förändringar. Donald Trump och J.D. Vance slår åt alla håll.

ANNONS

Det såg bra ut för republikanerna vid partiets konvent. Donald Trump hade överlevt ett mordförsök och lovade att han blivit en ny snällare människa. 39-årige J.D. Vance framstod som framtiden. Joe Biden beskrevs som senil och förbrukad och Kamala Harris som en skrattande nolla.

Men just som republikanerna hade mejslat ut sin strategi – och storsatsat på en dyr reklamkampanj med just den innebörden – hoppade Biden av och demokraterna enades snabbt om Harris.

Nu väntas Harris inom kort tillkännage vem hon vill ha som sin vicepresidentkandidat. Alla som övervägs – men ännu inte är offentligt namngivna – har de senaste dagarna fått lämna in bakgrundsinformation om sig själva och allt nagelfars av inkallade experter för att det inte ska finnas några allvarliga överraskningar om den person som till sist blir Harris och partiets val.

ANNONS

Demokraterna gräver samtidigt flitigt kring J.D. Vance och har redan hittat detaljer som han helst inte velat skylta med.

Det hindrar dock inte att republikanerna också redan nu har tagit fasta på alla som finns med i spekulationerna för att vara redo att smutskasta vem det än råkar bli. Demokraterna gräver samtidigt flitigt kring J.D. Vance och har redan hittat detaljer som han helst inte velat skylta med.

Det gäller bland annat hans gamla uttalanden om Trump som en ”modern Hitler” och högst olämplig som president och mejl- och smskonversation med en tidigare vän, vilka avslöjar hans negativa syn på könskorrigeringar och även hbtqi-frågor.

Men att svänga ett helt varv när en lockande politisk post dyker upp är inte unikt för J.D. Vance. Alla Trumps republikanska motståndare i årets primärval, från Nikki Haley till Ron DeSantis, har nu ställt upp bakom honom. Detta trots att de under våren beskrev honom som både olämplig och farlig ytterligare en period i Vita huset. De hoppas antagligen på att belönas med viktiga poster i Trumps administration om han skulle vinna.

Det finns en rad historiska kappvändare, som också ”gjort en Vance”. Här finns George Bush den äldre, som fanns med i primärvalen mot Ronald Reagan 1980, och genomgående kallade Reagans ekonomiska politik för ”Voodooekonomi”. När Reagan ville ha honom som sin vicepresidentkandidat ställde Bush dock omedelbart upp och var under åtta år med och genomförde just den ekonomiska politik, ”Reaganomics” , som kan tidigare kölhalat.

ANNONS

Barack Obama och hans närmaste team hade skojat om och hånat Joe Biden, men när Obama behövde en erfaren vice blev Biden hans val.

Lyndon Johnson hade kallat John F Kennedy för en ”pappas pojk” och hävdat att Kennedys far, med sin förmögenhet, ”köpt” sonens alla politiska positioner. Men när Kennedy ringde och erbjöd vicepresidentposten nappade Johnson direkt.

Barack Obama och hans närmaste team hade skojat om och hånat Joe Biden, men när Obama behövde en erfaren vice blev Biden hans val. Biden, som i sin tur inte kunnat undgå vad som sagts om honom, tackade utan tvekan ja.

Donald Trump och J.D.Vance kampanjar mest var för sig. Och det är tydligt att de har svårt att hålla en gemensam linje, nu när Joe Biden är borta ur bilden och när de endast kan kräva att han även ska avgå som president.

Trump hävdade vid konventet att han blivit en ny snäll människa efter mordförsöket. Nu har han ändrat sig. Han säger att snällheten inte gäller motståndare.

Och utan ett stramt kampanjupplägg serverar Trump inte bara ”rött kött” åt sina mest hängivna uppställare. Han ger med sina utspel även Harris möjlighet att gå hårt åt honom sedan han sagt att demokraterna är för aborter i åttonde och nionde månaderna och kan tänka sig att även ”döda nyfödda barn”. Trump har tidigare varit försiktig i abortfrågan som är demokraternas viktigaste.

ANNONS

J.D.Vance har inte heller lyckats forma ett mjukare budskap. Han har tidigare hävdat att Kamala Harris inte har biologiska barn eftersom hon är ”mot familjer”.

J.D.Vance har inte heller lyckats forma ett mjukare budskap. Han har tidigare hävdat att Kamala Harris inte har biologiska barn eftersom hon är ”emot familjer”. Det för tankarna decennier tillbaka i tiden, då barnlösa kvinnor inte ansågs vara ”riktiga kvinnor”. Harris man har två barn från ett tidigare äktenskap och dessa barn – och makens exfru – framstår som ett lyckat exempel på modern familjebildning. Vance har även haft negativa synpunkter på assisterad befruktning, IVF.

Medan Kamala Harris surfar på en framgångsvåg, med ökade opinionssiffror och kampanjbidrag som är historiskt stora på kort tid, famlar Donald Trump och J.D.Vance för tillfället efter en gemensam tråd att hålla sig till. Båda väljer personangrepp i väntan på något bättre.

LÄS MER:En nedtonad, men knappast ny, Donald Trump

LÄS MER:J.D. Vance gick från att likna Trump med Hitler – till att bli hans vicepresidentkandidat

LÄS MER:Vance lovade att kämpa för de bortglömda arbetarna

ANNONS