Norges största kokainbeslag någonsin hittades i lådor med bananer i veckan. Foto: Oslo Politidistrikt / NTB
Norges största kokainbeslag någonsin hittades i lådor med bananer i veckan. Foto: Oslo Politidistrikt / NTB Bild: Oslo Politidistrikt

Därför smugglas kokain med bananer

I veckan gick norska tullverket ut med att 820 kilo kokain, Norges största beslag någonsin, hittats gömt i bananlådor i centrala Oslo. Smugglingsmetoden kan tyckas oväntad. Men flera narkotikabeslag runt om i Europa de senaste åren visar på motsatsen.

ANNONS
|

Kokain och bananer. En inte helt given kombination vad det kan verka, men för smugglare är det som ler och långhalm.

I juli förra året fann den brittiska polisen i Essex ett halvt ton kokain i bananlådor som var på väg vidare till Nederländerna. En månad tidigare hade åtta ton kokain påträffats i partier med bananer i portugisiska Setúbal. Och bara några dagar innan dess hittade tjeckisk polis sammanlagt 840 kilo kokain bland bananleveranser som redan hunnit nå flera av landets matbutiker.

Upptäckts i Göteborg

Listan kan göras mycket längre.

En belgisk bonde hittade flera paket kokain i sina bananlådor när han kom hem från den lokala marknaden i oktober 2021. Anställda på Coop i Danmark hittade kokain bland bananerna på lagret, 20 kilo totalt, år 2013. Och i Norge hittades samma år hittades 145 kilo kokain. Även i Göteborg 2011 beslagtog tullen åtta kilo kokain bland, just det, lådor med bananer.

ANNONS

Och nu har alltså ett rekordstort kokainbeslag på 820 kilo påträffats i Norge. Det var efter ett tips från sin tyska motsvarighet som den norska tullen fann kokainet hos en frukt- och grönsaksdistributörs lager i centrala Oslo. 1200 kilo kokain hade påträffats i ett parti bananer i tyska Potsdam, och en del av leveransen fortsatte till Norge.

I veckan upptäcktes även nära 2,2 ton kokain bland en bananleverans på väg till Europa via Dominikanska republiken, även det ett rekordbeslag för landet.

Men varför bananer?

Det finns flera anledningar.

En är helt enkelt geografi – det är två exportvaror från samma kontinent. Det norska beslaget gjordes på lådor som kom med ett fartyg från Ecuador, en av världens största bananexportörer. Grannländerna Colombia och Peru är samtidigt världens största producenter av kokain.

Och en del kokain tas i beslag innan de ens hunnit skeppas över. 200 ton kokain beslagtogs i Ecuador förra året, där 61 procent av beslagen gjordes bland just bananer som skulle fraktas över Atlanten. Och för bara en månad sedan beslagtogs nära nio ton kokain gömt i bananlådor, värt över 3,4 miljarder kronor, innan de hunnit lämna hamnen i Ecuador.

Sätter press på tullen

Samtidigt är den stora importen av bananer till Europa, tillsammans med den växande illegala kokainmarknaden, i regel en lyckosam kombination när det kommer till att ta sig förbi tullen.

ANNONS

– Bananer, som är färskvaror, behöver röra sig genom hamnar så fort som möjligt vilket sätter press på tullmyndigheter. Och bananer behöver transporteras i kylda containrar, som är perfekta gömställen för kokain, antingen i kylaggregaten eller innanför de tjocka väggarna, säger Jerry McDermott, medgrundare av tankesmedjan Insight Crime, till VICE News.

LÄS MER:Över två ton kokain beslagtaget

LÄS MER:Beslag i Norge: 800 kilo kokain i fruktlådor

LÄS MER:Nära nio ton kokain beslagtaget

ANNONS