Alla president Zelenskyjs resor från december 2022 till december 2023.
Alla president Zelenskyjs resor från december 2022 till december 2023. Bild: Anders Humlebo

Därför tvingas Zelenskyj resa så mycket

Kap Verde, Argentina, USA och nu Oslo.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj reser världen runt för att trumma upp stödet för Ukraina.
Är det ett sätt att befästa ett redan starkt stöd – eller ett tecken på desperation?

ANNONS

Först i slutet av 2022 gjorde Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sin första utlandstripp efter den storskaliga invasionen av Ryssland i februari. Men om 2022 av förklarliga skäl blev ett magert år resemässigt har det varit desto mer kringflackande över klotet i år.

Norge, där Zelenskyj just nu deltar i det nordiska toppmötet, blir det 33:e internationella stoppet och följer på besök i Kap Verde, Argentina och USA.

– Det är väldigt noga kalibrerat, säger Fredrik Wesslau, knuten till Östeuropacentrum vid Utrikespolitiska institutet och tidigare baserad i Kiev.

– Han måste vara i Ukraina förstås, för att leda landet i en extremt svår situation, men han måste också resa internationellt för att se till att det finns ett globalt stöd för Ukraina. Jag tycker att de lyckas hitta en bra balans, säger han.

ANNONS

I Argentina handlade det om att dra nytta av landets nyvalde president Javier Mileis positiva inställning till Ukraina, i USA om misslyckade försök att övertyga motsträviga republikaner om vikten av fortsatt amerikanskt stöd.

– Jag skulle inte bli helt förvånad om han åkte till Bryssel senare i veckan för Europeiska rådet. För där är det också väldigt stora beslut som ska fattas, säger Wesslau.

Långsiktiga löften

Antagligen jagar Zelenskyj löften om långsiktigt stöd, vilket också är en signal riktad mot Moskva om att västvärlden inte viker sig i stödet till Ukraina. Zelenskyj har blivit duktig på det internationella storpolitiska spelet, enligt Wesslau.

– Extremt skicklig. Om man tittar på vad ukrainarna lyckats åstadkomma rent diplomatiskt-politiskt sedan början av invasionen började så är det helt enormt.

I bland är resorna av formell karaktär, där avtalen som presenteras mejslats fram av underhuggare i förväg. Vid andra tillfällen är det viktigt att vara på plats, lägga fram Ukrainas sak och få avtal över mållinjen.

– Det handlar om att skapa personliga kontakter och band, och det är svårt att göra via videolänk. Om man har träffats rent fysiskt flera gånger så blir det mycket lättare att följa upp sedan och ha meningsfulla samtal, säger Fredrik Wesslau.

ANNONS

Frank Ledwidge, senior adjunkt vid brittiska University of Portsmouth, anser att Zelenskyjs intensiva resande måste ses i ljuset av det misslyckade motoffensiven under 2023.

– Har de inte en aura av desperation omkring sig? Vem vet om hans resor lyckas åstadkomma någonting, säger han.

Hans bild är att slagfältets dynamik förändras. Antagligen hamnar Ukraina på defensiven, och måste ställa in sig på att inte förlora mer mark, snarare än att lyckas återta områden.

"Svår vinter"

Den enade fronten på hemmaplan börjar krackelera, och frågan om kriget ens går att väckas har lyfts, menar Ledwidge:

– Zelenskyj står inför en svår vinter, och behöver samla stödet. Jag skulle inte bli överraskad om vi ser honom i Storbritannien snart, säger han.

Fortsatt stöd från USA är långt i från säkert för Ukraina, där Zelensky inte lyckades övertyga motståndarna vid sitt senaste besök. I Europa är stödet starkare, än så länge.

– Det finns en ökad uppfattning bland forskare, akademiker och en del journalister om omfattande korruption i Ukraina, som vi vet existerar. Vad många inte vet är problemen med korruption kring militära upphandlingar och logistiska system, som om de blir mer uppenbara kan få betydelse.

– Det kan väckas frågor som "Vänta nu, vad är det egentligen vi stödjer"?

ANNONS
USA:s president Joe Biden tar emot Volodymyr Zelenskyj i Vita huset för ett år sedan. Arkivbild.
USA:s president Joe Biden tar emot Volodymyr Zelenskyj i Vita huset för ett år sedan. Arkivbild. Bild: Andrew Harnik/AP/TT
Volodymyr Zelensky hälsar på Clive Alderton, kung Charles privata sekreterare, vid Buckingham Palace i februari. Arkivbild.
Volodymyr Zelensky hälsar på Clive Alderton, kung Charles privata sekreterare, vid Buckingham Palace i februari. Arkivbild. Bild: Kirsty O'Connor/AP/TT
I maj träffade Zelenskyj Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman i Saudiarabien. Arkivbild.
I maj träffade Zelenskyj Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman i Saudiarabien. Arkivbild. Bild: SPA/AP/TT

Fakta: Zelenskyjs resor

2023

10 december, Argentina

9 december, Kap Verde

11 oktober, Belgien

10 oktober, Rumänien

6 oktober, Spanien

22 september, Kanada

18–22 september, USA

21 augusti, Grekland

20–21 augusti, Danmark

20 augusti, Nederländerna

19–20 augusti, Sverige

11 juli, Litauen

7–8 juli, Turkiet

7 juli, Slovakien

6–7 juli, Tjeckien

6 juli, Bulgarien

1 juni, Moldavien

20 maj, Japan

19 maj, Saudiarabien

15 maj, Storbritannien

14 maj, Frankrike

14 maj, Tyskland

13 maj, Vatikanstaten

13 maj, Italien

3–4 maj, Nederländerna

3 maj, Finland

5 april, Polen

9 februari, Polen

9 februari, Belgien

8–9 februari, Frankrike

8 februari, Storbritannien

2022

22 december, Polen

21 december, USA

19 februari, Tyskland (innan storskaliga invasionen)

ANNONS