Delar av Titanic har lossnat – och nya fynd gjorda

Mer än ett sekel efter att Titanic sjönk fortsätter vraket att bjuda på nya upptäckter. Under en expedition i somras upptäcktes en unik bronsstaty – och att vraket förfaller alltmer.

ANNONS
|

Världens mest mytomspunna fartyg – Titanic – ligger i djupet av Atlanten på 3 800 meters djup utanför den kanadensiska provinsen Newfoundland. På denna mörka plats, långt bortom solens strålar, förfaller fartyget långsamt i sitt eviga vilorum.

Den en gång så stolta oceanångaren ger långsamt efter för tidens obevekliga grepp. Det visar bilder från företaget RMS Titanic:s senaste expedition, och första sedan 2010, till vraket.

Företaget tog över två miljoner bilder av vraket och bilderna kan nu visa att en cirka fyra och en halv meter lång del av fören vittrat sönder och ligger nu på havsbotten.

– Fören på Titanic är helt enkelt ikonisk, det finns så många ögonblick i populärkulturen, och det är vad man tänker på när man tänker på vraket. Och det ser inte ut så längre, säger Tomasina Ray, samlingschef på RMS Titanic till BBC.

ANNONS

Miljontals människor världen över minns den ikoniska scenen från James Camerons film om Titanic, där Jack (Leonardo DiCaprio) och Rose (Kate Winslet) står vid fartygets för, med utsträckta armar, längst fram vid räcket på oceanångaren med drömmar om Amerika.

Det är just där det nu gapar ett stort hål.

Unik staty hittad

Titanic sjönk på sin jungfrutur 1912 efter att ha kolliderat med ett isberg. Vraket – som upptäcktes först 1985 – tog med sig runt 1 500 människor ner i Atlantens mörka djup. Ungefär 500 av passagerarna överlevde.

Med ångarens undergång följde även en mängd dyrgripar och artefakter ner i djupet. Under årens lopp har RMS Titanic, det enda företaget med laglig rätt att bärga föremål från vrakplatsen, hämtat upp tusentals objekt från Titanic-vraket.

Och fler kommer det att bli. Under sommarens expedition upptäcktes en cirka 60 centimeter hög bronsstaty av den romerska gudinnan Diana på havsbotten. Detta är ett av de föremål som företaget planerar att hämta upp till ytan när de återvänder till vraket nästa år.

LÄS MER:Träföremålet som räddade Rose i "Titanic" har sålts

LÄS MER:Unik Titanic-klocka såld

LÄS MER:"Titanic"-producenten Jon Landau är död

ANNONS