Delar av Donald Trump yttrandeförbud lättas. Arkivbild.
Delar av Donald Trump yttrandeförbud lättas. Arkivbild. Bild: Chris Szagola/AP/TT

Delar av Trumps munkavle rivs upp

Den munkavle som expresidenten Donald Trump belagts med lättades något på tisdagen.
Trump tillåts numera offentligt kommentera vittnen och jurymedlemmar som medverkat i den rättsprocess som riktas mot honom.

ANNONS

I samband med det civilrättsliga bedrägerimålet i New York som pågick unde senvåren belades Donald Trump med munkavle och förbjöds kommentera vittnen, jury och domstolspersonal, bland annat med hänsyn till deras säkerhet.

För knappt en månad sedan fann juryn Trump skyldig till flera fall av bokföringsbrott. Att juryn sagt sitt, bidrar till att domaren nu väljer att upphäva delar av yttrandeförbudet i väntan på att brottens påföljd avgörs den 11 juli.

Delar av munkavlen kommer fortsatt kvarstå, men Trump kan nu åter fälla offentliga kommentarer om bland annat porrstjärnan Stormy Daniels och sin tidigare advokat Michael Cohen, som båda haft centrala roller i rättegången som vittnen.

ANNONS

Beslutet om det delvis lyfta yttrandeförbudet kommer bara några dagar före Donalds Trumps tv-debatt med den sittande presidenten Joe Biden.

Beslutet kommer samtidigt som åklagare i målet i Florida om hemligstämplade dokument diskuterar eventuell munkavle för expresidenten där.

ANNONS