Demokrater vill ersätta Biden i presidentvalet

I nattens debatt hoppades Joe Biden kunna övertyga väljarna om att hans ålder inte är ett problem. Resultatet blev det omvända.
Biden kom hes till debatten och hade ibland svårt att avsluta sina meningar. Nu höjs röster inom demokraterna för att han borde hoppa av presidentvalet.

ANNONS
|

Joe Biden gick in i en tidig debatt mot Donald Trump, nära två månader innan han formellt ska nomineras som presidentkandidat. Men det som skulle bli en injektion i hans omvalskampanj beskrivs nu som en katastrof i amerikanska medier.

Presidenten kom till debatten med raspig röst – förkyld, enligt egen utsago – och gav inte intrycket av att vara en skarp kandidat. Medan Trump agerade med energi och hävde ur sig flera osanna uttalanden, hade Joe Biden svårt att få fram sitt budskap, mumlade och hade ibland problem med att avsluta meningarna.

Med fyra månader kvar till valet hamnade fokus återigen på Joe Bidens ålder.

ANNONS

– Jag tror att det här är skadligt för honom. Problemet är att väldigt många amerikanska väljare inte vet hur förhållandena är i amerikansk politik. Trump ljuger ju som vanligt som en häst sparkar, och det förstår ju inte folk. Så det är den kraftfulla apparitionen som slår igenom, och Trump förmår ju avsluta sina resonemang även om han inte svarar på frågorna, säger Jan Hallenberg, associerad seniorforskare vid Utrikespolitiska institutet.

@cnn

See how President Joe Biden performed in the start of the debate. Biden and Trump face off in the first Presidential Debate of 2024, live from CNN Studios in Atlanta, Georgia. #BidenTrumpDebate #CNNPresidentialDebate

♬ original sound - CNN

Röster har höjts till presidentens försvar efter debatten, men demokrater som New York Times har talat med säger att Joe Biden nu kommer att ställas inför en våg av uppmaningar på att träda åt sidan och låta en yngre förmåga ta sig an Trump i presidentvalet.

– Joe hade en djup brunn av tillgivenhet bland demokrater, men den har sinat. Partier finns till för att vinna. Mannen som stod på scen med Trump kan inte vinna. Rädslan för Trump kvävde kritiken mot Biden. Nu kommer samma rädsla bli bränsle för krav på att han ska kliva åt sidan, säger en anonym demokrat som tidigare har stöttat Biden offentligt.

En unik situation för Demokraterna

Ytterligare en grupp demokrater, som uttalar sig anonymt, säger att presidentens framträdande var ”en katastrof”. Gruppen hade efter debatten diskuterat behovet av en ny presidentkandidat, enligt New York Times.

ANNONS
Jan Hallenberg.
Jan Hallenberg. Bild: UI

– Den viktigaste punkten för Biden var att visa att han förmådde hänga med i debatten och göra ett kraftfullt intryck. Och det gjorde han inte. Så det är naturligt att diskussionen uppkommer, men presidentens ställning är oerhört stark i amerikansk politik, så jag kan inte säga att någon kan tvinga honom till detta. Men det är klart, blir folkstormen och ledande politiker tillräckligt upprörda och kraftfulla så är det inte helt uteslutet, säger Jan Hallenberg.

Demokraterna befinner sig i en unik situation. Det har aldrig inträffat att en kandidat ställer upp i ett val vid en så hög ålder, och ingen presidentkandidat har heller hoppat av i ett så sent skede.

Vad är alternativet?

Joe Biden har hittills inte visat något tecken på att vilja ge upp kandidaturen, och att byta ut honom är inte enkelt, det kräver att han själv väljer att kliva åt sidan. Då skulle Demokraterna teoretiskt kunna utse en ny kandidat på partiets konvent i augusti.

Det naturliga valet vore vicepresidenten, men Kamala Harris popularitet har dalat kraftigt sedan förra valet och hon är en vanlig måltavla för republikanska attacker. Andra alternativ vore någon av guvernörerna ur den yngre generationen. Gavin Newsom i Kalifornien, Gretchen Whitmer i Michigan, George Shapiro i Pennsylvania och Roy Cooper i North Carolina.

ANNONS

– Kamala Harris skulle inte vara en stark kandidat, utan skulle demokraterna vilja vinna så tar de någon av de andra. Det skulle stärka demokraternas chans, men det är väldigt många frågetecken kvar innan något sådant kan inträffa, säger Jan Hallenberg.

Skulle Biden fortsätta sin kandidatur får han en ny chans att reparera bilden av sig själv vid nästa debatt i slutet av september. Men Jan Hallenberg menar att det blir svårt. Risken finns att nidbilden av Biden som en svag och gammal man har satt sig så mycket att det inte går att förändra den.

LÄS MER:"Inte en bra kväll för Biden"

LÄS MER:Bidens debattbakslag gav litet dollarlyft

LÄS MER:Vicepresidenten om Bidens insats: Trög start

ANNONS