President Joe Biden omfamnar Kamala Harris under demokraternas konvent.
President Joe Biden omfamnar Kamala Harris under demokraternas konvent. Bild: Jacquelyn Martin

Britt-Marie Mattsson: ”Demokraterna lättade över att Bidens tid snart är över”

Det var ett tårfyllt farväl av Joe Biden när han lämnade över stafettpinnen till Kamala Harris. Men det är fler som kommer behöva vinka adjö till makt och inflytande vid demokraternas konvent.

ANNONS
|

Hela konventarenan var ett sjudande, jublande hav av delegater med plakat och banderoller där Joe Biden hyllades. Han introducerades av sin dotter Ashley och torkade tårarna när han var på väg upp i talarstolen. Men Biden passade också på att, med kraft bakom orden, påpeka att han räddat den amerikanska demokratin och att USA står över honom som person.

Joe Biden är känd för att vara känslosam och dolde inte att det var svårt att lämna över partiets nominering som han redan under primärvalen i våras säkrat med en överväldigande majoritet. Nu var han bortknuffad av den egna partieliten och delegaterna, som han vunnit, hade bytt till Kamala Harris. På läktaren satt också Harris som på torsdag accepterar nomineringen och tar över rodret.

ANNONS

Biden radade upp sina framgångar som president och höll särskilt fast vid att han säkrat den amerikanska demokratin efter det turbulenta valet 2020 och stormningen av kongressen. Donald Trump har fortfarande inte erkänt sig besegrad och har sagt att han inte tänker acceptera en förlust i år heller.

Det är tydligt att demokraterna nu är lättade av att snart kunna lägga Bidentiden bakom sig. Farvältalet var noga regisserat och i stora stycken det anförande som Biden tränat på för att acceptera nomineringen. Han höll sig strikt till telepromptern och snubblade inte på meningarna.

Annars är det just sluddrandet och de stolpiga stegen som demokraterna fruktat skulle kosta segern i presidentvalet. Nu är detta problem borta, liksom republikanernas försök att ställa Biden inför riksrätt och att koppla ihop honom med sonen Hunter Biden som dömts för olaga vapeninnehav och som väntar på ytterligare en rättegång.

Och Biden fick in den poäng – som även andra demokrater satsar på – att med Kamala Harris tar en tidigare åklagare plats i Vita huset .

– Med Trump är det en dömd brottsling, fastslog han till konventets jubel.

Kamala Harris var också på plats vid Bidens farväl och tackade honom för en enastående lång politisk gärning. Hillary Clinton talade också men här var fokus mest på Harris. Det glastak som hon bröt som den första demokratiska presidentkandidaten kan nu vara på väg att brytas totalt med den första kvinnliga presidenten, konstaterade hon och tillade att deras mammor säkert tittar på dem från himlen och är stolta.

ANNONS

Hela toppgarnityret hos demokraterna är på plats vid konventet i Chicago. Här finns Bill och Hillary Clinton, Barack och Michelle Obama , Nancy Pelosi och både tidigare och nuvarande kända politiker i kongressen och delstaterna. Den tidigare presidenten Jimmy Carter, som är svårt sjuk och fyller 100 år i oktober, representeras av sitt barnbarn. Den ende som saknas i talarstolen är John Kerry som var demokraternas presidentkandidat 2004, men förlorade mot George W Bush.

Det är en betydande kontrast mot hur det såg ut på republikanernas konvent för en månad sedan. Då fanns inga republikanska veteraner närvarande som den tidigare presidenten George W Bush eller den förre presidentkandidaten Mitt Romney. Men så är också brytningen total med Donald Trump. Ingen var välkommen och om de till äventyrs varit inbjudna hade de tackat nej.

Men även inom demokraterna markerar konventet ett generationsskifte. Med Joe Biden borta fasas även andra ut. Bill och Hillary Clinton tappar i kraft liksom paret Obama och Nancy Pelosi som lämnar representanthuset och politiken.

Kamala Harris och hennes vice Tim Walz skapar ett nytt lag om de vinner och de gamla försvinner. Men även om Harris förlorar blir det en omstart för partiet. Inte bara Joe Biden måste ta farväl från makt och inflytande vid konventet.

ANNONS

ANNONS