Protesterna blossade upp med förnyad styrka igen på söndagen i Iran. Arkivbild.
Protesterna blossade upp med förnyad styrka igen på söndagen i Iran. Arkivbild. Bild: AP

Demonstranter försökte stoppa avrättning vid iranskt fängelse

Protesterna i Iran blossade upp igen med förnyad styrka under söndagen. Dussintals demonstranter samlades utanför ett fängelse i Iran efter rapporter om att regimen förberedde avrättningen av ytterligare två personer som deltagit i demonstrationerna mot regeringen.

ANNONS
|

Aktivistgruppen 1500tasvir har publicerat videor från Rajai Shahr-fängelset i staden Karaj, där en folkmassa samlades natten till måndag för att stoppa avrättningen av två personer som protesterat mot regeringen, rapporterar BBC.

Videorna visar hur slagord skriks mot myndigheterna, med hot om konsekvenser om avrättningarna genomfördes. På vissa videor som påstås komma från platsen hörs skottlossning. På måndagen meddelade aktivisterna att avrättningarna skjutits upp som en konsekvens av protesterna.

Hängning väcker kritik

Demonstrationen följde på att två demonstranter hängdes på lördagen, vilket väckte stark kritik från omvärlden. FN:s människorättsorgan kritiserade avrättningarna, som enligt organisationen föregicks av ”orättvisa rättegångar baserad på framtvingade erkännanden”. De två männen dömdes för ”korruption på jorden” för deras påstådda inblandning i mordet på en medlem i Basij-milisen i Karaj i november. Båda nekade till brott och hävdade att de hade torterats.

ANNONS

Därmed har fyra personer avrättats i samband med de landsomfattande protester som bröt ut i Iran efter att den kurdiska kvinnan Mahsa Zhina Amini dött i iranska moralpolisens förvar den 16 september förra året.

Regimen har svarat på protesterna med våld och enligt Human Rights Activist’s News Agency har minst 519 demonstranter och 58 ur säkerhetstjänsterna dödats. De hävdar också att 19 290 demonstranter har gripits, och att 111 av dem hotas av dödsstraff.

Protester ökar i kraft igen

Efter ett par veckor med lägre deltagande i protesterna blossade de upp ordentligt under söndagen, efter uppmaningar från protestorganisatörer om landsomfattande demonstrationer, enligt den amerikanska tankesmedjan ISW, rapporterar TT.

Minst 27 demonstrationer ägde rum i 17 städer i 13 provinser, enligt uppgifterna.

Under måndagen meddelades också att en domstol i Isfahan hade dömt tre personer till döden för en attack där tre personer ur säkerhetstjänsten sköts ihjäl i staden i november förra året.

LÄS MER:Ytterligare tre dömda till döden i Iran

LÄS MER:Palmepris till kamp för kvinnors frihet

LÄS MER:Danmark uttrycker vrede efter Iranavrättningar

ANNONS