Det glömmer folk kvar på flygplanet

Varje dag glöms en stor mängd saker på flygplan när de landat, och då oftast i stolsfickan. För det mesta ligger det kvar mobiler, surfplattor, glasögon och kläder. Men det finns en hel del udda saker som glöms kvar när vi frågat några av världens största flygbolag.

ANNONS
|

När man landat efter en flygresa är det dags att plocka ihop sina saker och lämna planet, kanske för en härlig semester. Dock får alla inte med sig sina saker. Mobilen och surfplattan är det som oftast glöms kvar på planet. Detta enligt flera flygbolag runt om i världen.

2021 tog Brussels Airlines hand om 2 000 kvarglömda saker i Bryssel från deras plan, vilket var betydligt mindre än 2019 då var det 6 000. Mest glömdes glasögon, Ipads, mobiler, kappor, sjalar och böcker.

Det ser ungefär likadant ut på Norwegians plan i Skandinavien. Här blir även små väskor, handskar, halsdukar och liknande kvar. Men det är inte det enda.

ANNONS

– Vi hade nyligen en passagerare som behövde hjälp att komma ombord på planet eftersom han hade benproblem och använde kryckor. Men när han skulle gå av planet igen gick det tydligen mycket bättre med benet, för han lyckades ta sig ut ur planet utan kryckorna, vilka glömdes bort, berättar Andreas Hjørnholm, kommunikationschef Norwegian Norden.

Kvarglömd massagebänk

På Lufthansas plan blir förutom mobiler och surfplattor, en del mer udda ting kvar som tandproteser, kryckor, maskindelar skor – och en och annan sombrero.

Hur mycket som exakt glöms på deras cirka 350 plan kan de inte svara på. Men en fingervisning är att bara på Frankfurts flygplats rapporterades det in cirka 57 000 föremål 2018.

På Lufthansas plan hittas en del annorlunda saker, som maskindelar, sombreros och tandproteser. De sistnämnda blir kvarglömda hos flera bolag. Arkivbild.
På Lufthansas plan hittas en del annorlunda saker, som maskindelar, sombreros och tandproteser. De sistnämnda blir kvarglömda hos flera bolag. Arkivbild. Bild: Mostphotos

En av de mest udda sakerna som blev kvar på ett BRA-plan var en massagebänk som ett idrottslag missat att ta med sig.

Pappadocka upphittad

Delta Air Lines, ett av världen största flygbolag, kan inte berätta hur mycket som ligger kvar i stolsfickan efter landning. Istället delar de en hjärtevärmande historia om en liten flicka i USA som glömde en specialgjord docka på ett av deras plan.

Dockan hade en bild av hennes pappa som var militär och utsänd på uppdrag. När flickan tryckte på magen på dockan så hördes pappans röst. Den var hennes käraste sällskap när hon skulle sova och förlusten gjorde henne förtvivlad. Efter att mamman efterlyst den i sociala medier letade Deltas personal efter den på planet med lyckat resultat. Flickan och hennes pappadocka kunde återförenas.

ANNONS

Bröstprotes och vigselringar

Enligt Singapore Airlines är deras passagerare bra på att få med sig sina saker när de kliver av planet, i alla fall de som flyger mellan Singapore och Danmark. Men en del blir dock kvar, då är det ofta mjukisdjur, hörlurar, nackkuddar och en del vigselringar.

På Qatar Airways plan lämnade passagerarna efter sig nästan 23 000 saker under 2021. Mest var det ytterplagg och teknik, men även kameror, paraplyer, glasögon, kosmetika, klockor, alkohol och heliga skrifter som bibeln och koranen.

Hos charterbolaget Ving blir över 200 olika saker glömda varje år på deras flygbolag Sunclass. En del saker hittar inte tillbaka till sina ägare, men det finns fall där det slutat extra lyckligt.

– En kollega berättade en historia om att man en gång hade blivit kontaktad om ett minneskort som var försvunnet från en kamera. Det var ett pars bröllopsbilder från deras semester. Vi trodde att dammsugaren hade tagit det, men man hittade det under stolen, och passagerarna blev så glada, berättar Belinda Engberg, städansvarig på flygbolaget Sunclass.

Landvetter hittegods

På Landvetter hittegodsavdelning kommer det in kvarglömda saker från flygbolagen, deras samarbetspartners och Swedavias egen personal.

Under ett normalår, som 2019, fick de in drygt 4 300 olika föremål. Vanligtvis är det småsaker som nycklar, glasögon, solglasögon och bälten. Men också kläder, skor, gosedjur och fulla resväskor, enligt Ellen Laurin, pressansvarig på Swedavia. Till de mer udda sakerna som de fått in tillhör löständer, en bröstprotes, kryckor och rullstolar.

ANNONS

LÄS MER:Här är Göteborgs bästa takbarer och takterrasser

LÄS MER:Kennet fick prostatacancer och ett helt nytt sexliv

LÄS MER:Därför är det bra för hälsan att onanera

ANNONS