Detta har Trump åstadkommit under sin presidentperiod

Vita husets lista är lång över Donald Trumps framgångar som president. Men covid-19 har hämmat den ekonomiska utvecklingen.
– Det är Kinas fel som spridit viruset, säger Trump.

ANNONS
|

Donald Trump gick till val 2016 med Ronald Reagans gamla paroll från 1980 – ”Make America Great Again”. Inom den ramen fanns de viktigaste löftena som infriats:

  • Byggt ut muren mot Mexiko för att hindra den illegala invandringen. En del fanns redan på plats men vissa nya konstruktioner har gjorts och andra har förstärkts.
  • Upphävt miljöinitiativet Clean Power Plan – eller planen mot kol som Trump kallar det.
  • Lämnat Paris-avtalet om klimatet.
  • Upphävt en rad miljölagar.
  • Kraftigt minskat miljödepartementet och andra departement.
  • Utökat olje-och kolutvinningen.
  • Utsett fler domare i domstolar i USA än någon tidigare president.
  • Utsett tre domare till Högsta Domstolen – Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh och Amy Coney Barrett. Konservativa domare är därmed i majoritet i HD med sex mot tre.
  • Ersatt handelsavtalet NAFTA med nya avtal med Mexiko och Kanada.
  • Infört nya tariffer för stålimport och förhandlar avtal med EU.
  • Nya tariffer mot Kina och ytterligare handelsrestriktioner.
  • Lämnat Iran-avtalet.
  • Ökat försvarsutgifterna .

På de punkterna har Trump levt upp till sina väljares förväntningar.

Skattesänkningar viktiga

Den stora övergripande frågan för republikaner är alltid skattesänkningar. Till det kommer att de privata valmöjligheterna ska ökas och att den offentliga administrationen, ”staten”, minskas. Här har Donald Trump inlett skattesänkningar främst för företag, höginkomsttagare och förvaltare av förmögenheter. Men han lovar att också dramatiskt sänka skatten för medelamerikanen. På den punkten har förändringarna hittills inte varit lika stora som utlovat.

Att ta hem jobben från utlandet till USA var ett annat viktigt vallöfte men det är inte presidenten som beslutar utan företagen själva. De har visserligen fått vissa lättnader som uppmuntrar amerikansk produktion men fortfarande är det ekonomiskt mest fördelaktigt för de största företagen att satsa på låglöneländerna.

ANNONS

Arbetslösheten har tidvis gått ned men det senaste halvåret har arbetslösheten ökat igen. Det hänger till en del samman med coronapandemin. Hit kan därför Trumps ovilja spåras att erkänna spridningen av covid-19. De viktigaste korten, som han vill spela ut i valrörelsen, är en bra ekonomi och låg arbetslöshet. Ingenting av detta gäller för närvarande. Budgetunderskottet har också gått upp. Därför tonar Trump ned allvaret med pandemin, skyller på demokratiska guvernörer i delstaterna och på coronans ursprungsland Kina.

Vill skrota ett ”socialistiskt system”

Ett viktigt vallöfte är att skrota sjukvårdsförsäkringen Obamacare som Trump kallar ett ”socialistiskt system”. Men trots att han lovat att presentera ett omfattande nytt sjukvårdsprogram har bara fragment lagts fram och kongressen har ännu inte fått ta ställning.

Utrikespolitiskt har Trump fullföljt löftet att flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem. Han har även ytterligare stärkt de redan starka banden till Israel och förhandlat fram diplomatiska förbindelser mellan Israel och Förenade Arabemiraten.

Hotade att lämna Nato

Till sina utrikespolitiska framgångar räknar Trump även hotet att lämna den västliga försvarsalliansen Nato – för att få medlemsstaterna att betala högre avgifter – och samtalen med Nordkoreas diktator Kim Jong-un för att förmå landet att inte utveckla kärnvapen.

I båda fallen är kritiken tuff. Trump anklagas för att ha svikit gamla trogna allierade i Nato till förmån för Rysslands Vladimir Putin som han frikänt från inblandning i valet 2016 trots att alla USA:s säkerhetstjänster hävdar motsatsen. Trump anklagas också för att med sina möten och kärleksfulla ord till Kim Jong-un ha legitimerat diktaturen utan några som helst eftergifter från nordkoreanerna.

ANNONS

Men det är med dessa inrikes-och utrikespolitiska beslut som grund som Donald Trump nu vädjar till sina väljare om ytterligare en period som president. ”Keep America great” är årets valslogan. Men han kopierar inte Ronald Reagans fråga till väljarna:

– Har ni det bättre nu än för fyra år sedan?

ANNONS