Talibankrigare som firar den tredje årsdagen för den fundamentalistiska rörelsens maktövertagande i Afghanistan i augusti.
Talibankrigare som firar den tredje årsdagen för den fundamentalistiska rörelsens maktövertagande i Afghanistan i augusti. Bild: Abdul Khaliq/AP/TT

Diplomatisk osämja av talibanernas musikförbud

Talibanernas lagar och regler – som musikförbud – leder till fnurror på tråden för de diplomatiska relationerna.
Två gånger på en vecka har representanter för Afghanistan anklagats för att inte respektera länders nationalhymner.

ANNONS

Det var i fredags som Iran kallade upp chefen för Afghanistans ambassad i landet. Orsaken: En afghansk delegat hade inte ställt sig upp under Irans nationalhymn vid en konferens i Teheran om islamisk enighet.

Iran anser att beteendet visar på att personen inte respekterar Irans nationalsång. Handlingen fördöms och kallas "oacceptabel".

"Förutom den uppenbara nödvändigheten av att gästen respekterar värdlandets symboler, är det internationellt erkänt beteende att respektera ländernas nationalsång", fortsätter uttalandet.

Delegaten har dock bett om ursäkt. Enligt talibanerna är offentlig musik förbjuden, lyder förklaringen.

Men bara några dagar tidigare inträffade en liknande händelse rum i Pakistan – där Afghanistans chargé d’affaires kallades upp, även han på grund av anklagelser om att afghanska representanter inte respekterat nationalsången.

ANNONS

Det var inte meningen att vara respektlös, hävdar en talesperson för det afghanska konsulatet och hänvisar även han till talibanernas regler kring musik. De ställde sig inte upp eftersom "hymnen hade musik".

Sedan talibanerna tog makten i Afghanistan 2021 har lagar och regler införts som återspeglar deras strikta tolkning av islam, inklusive förbud mot att spela musik offentligt. Tv och radio har förbjudits från att spela musik och instrument har bränts.

ANNONS