Förstörelsen är stor efter Israels attack i en förort i södra Beirut.
Förstörelsen är stor efter Israels attack i en förort i södra Beirut. Bild: Bilal Hussein/AP/TT

Dödssiffran stiger efter Israels attack i Beirut

Israels militär har gått till attack i ett tätbefolkat område i södra Beirut.
Minst 14 har bekräftats döda och över 60 personer har skadats enligt Libanons hälsodepartement.
Bland de döda finns en högt uppsatt Hizbollahledare och flera andra befälhavare, enligt Israel.

ANNONS

Luftangreppet träffade bostadshus i Dahieh, en förort i södra Beirut.

På sociala medier sprids filmklipp som uppges visa efterdyningarna av attacken, som orsakat stora skador i ett bostadsområde.

Räddningsinsatser bland rasmassorna har pågått under hela fredagskvällen. Enligt det libanesiska civilförsvaret kollapsade två byggnader till följd av attacken.

Ibrahim Aqil, som hade en ledande position i den Iranstödda shiamilisens militära gren, uppges ha varit måltavlan. Israels militär meddelar att han dödats tillsammans med flera andra högt uppsatta befälhavare som planerade en storskalig attack riktad mot bland annat civila i norra Israel.

Dahieh är mycket tätbefolkat och brukar beskrivas som ett starkt Hizbollah-fäste, men bebos också av många civila.

ANNONS

Redan spänt läge

Fredagens attack är det tredje angreppet mot södra Beirut sedan Gazakriget bröt ut i oktober förra året, vilket har lett till i stort sett dagliga strider mellan Hizbollah och Israel i främst områden nära Libanons och Israels gräns. Det är det dödligaste luftangreppet mot huvudstaden sedan kriget mellan Hizbollah och Israel 2006.

Attacken innebär en upptrappning från det redan mycket spända läget mellan Israel och Hizbollah till följd av storskaliga attacker där personsökare och walkie-talkies kopplade till Hizbollah exploderade i främst Libanon i veckan. I attackerna dödade minst 37 personer och flera tusen skadades när många av smällarna skedde såväl i familjebostäder som i offentlig miljö.

Hizbollah har redan svarat med nya raketangrepp mot norra Israel som uppges ha varit riktade mot ett underrättelsehögkvarter som milisen anklagar för att ligga bakom Beirutattacken.

Har svurit hämnd

Tidigare under fredagen regnade raketer från Hizbollah mot norra Israel i stor skala. Israels militär räknar till omkring 150 projektiler.

Israels flygvapen anföll på torsdagen hundratals mål i Libanon. Det skedde samtidigt som Hizbollahs högste ledare Hassan Nasrallah höll ett tal där han svor att hämnas de exploderande kommunikationsenheterna.

ANNONS