Domaren tystade Breiviks tal

ANNONS
|

Med press och allmänhet på plats avgjordes det igår under vilka villkor Anders Behring Breivik ska hållas häktad framöver.

Sedan ett par veckor har han anlagt ett tunt skägg längst ned på hakan, han ser mindre uppblåst ut i ansiktet än på bilderna från den första fångtransporten. Hälsosam mat i fängelset har gjort honom tunnare. Han har en för stor ljusblå slips knuten i halsen och en mörk jacka, knäppt med alla tre knapparna. Han ser på alla sätt ut som en normal människa.

Det är först när han börjar tala som han verkar galen.

– När två parter möts är det naturligt att man presenterar sig. Det vill jag göra nu. Jag är en militär kommendör och tempelriddare i en världsomspännande organisation, sade han.

ANNONS

Svar på frågor

Han erkände inte rätten eller domaren Torkjel Nesheim.

– Du har fått ett mandat från dem som stöder multikulturalismen. Det är en hatideologi som stöder dekonstruktionen av det norska samhället, fortsätter han, men blir avbruten av domaren.

Det accepterar han och är därefter tyst, medan åklagaren och försvarsadvokaten framför sina argument för och emot att han ska sitta häkta och om villkoren bör ändras eller inte.

Han har en liten minneslapp med sig som han vikt till flera gånger, men använder den inte.

När domaren ställer direkta frågor till honom om hur han upplever förhållandena och att vara fullständigt isolerad, svarar han.

– Det var en stor omställning till att börja med att gå från en väldigt aktiv tillvaro till en väldigt passiv. Jag hade problem med det till att börja med, men nu går det ganska bra, säger han.

Bad om ordet

Försvarsadvokaten Geir Lippestad får ordet och påpekar att Anders Behring Breivik nu suttit fängslad och helt isolerad sedan den 22 juli. Han har varit igenom 130 timmar med förhör och varit samarbetsvillig.

– Det finns inga tecken till att han har haft medhjälpare och det finns ingen risk för att han kommer att förstöra bevis, säger Lippestad.

ANNONS

– Att häkta honom i tolv veckor är en allt för lång tidsperiod. Han bör läkarundersökas och vi vet att den rättspsykiatriska undersökningen kommer om två veckor. Där kan ny information komma fram.

Rätten bör därför möta Anders Behring Breivik oftare, argumenterar Lippestad.

– Vi vet att det uppstår skador vid isolation och Norge har flera gånger kritiserats av den europeiska människorättskommissionen för häktningsförhållandena. Det ska inte vara ett element av straff i dem.

Anders Behring Breivik ber om ordet när domaren ska avsluta rättsförhandlingen.

– Jag förstår att det är en del av de anhöriga och offren här i rättssalen idag och jag vill gärna säga något till dem i fem minuter, säger han.

Låg vaken hela natten

Domaren säger att det kan han inte, vilket Breivik accepterar. Men han sitter kvar när alla andra reser sig när domaren går ut.

– Det kan du tolka som en form av protest, säger Vibeke Hein Bæra, som är en av de tre försvarsadvokaterna.

En av dem som var med på Utöya och som dessutom talade med Anders Behring Breivik där är Herman Heggertveit, 18 år, från Tönsberg.

– Jag är lättad över att det är över. Jag har gått runt med en rädsla för mitt eget liv sedan 22 juli och detta är mitt sätt att komma vidare, säger han.

ANNONS

Personligen skulle han gärna ha hört vad Breivik hade att säga till offren och de anhöriga.

– Men jag vet att det är många andra offer som inte vill det, och jag är därför glad för att domaren beslöt att han inte skulle få göra det.

Själv hade han legat vaken hela naten och haft flera fysiska reaktioner innan rättsförhandlingen, men ångrade sig inte.

– Det var en märklig upplevelse. Breivik framstår som arrogant och självsäker och som en person med en enorm avsaknad av sociala antenner, säger Herman Heggertevit.

Anders Behring Breivik greps på Utöya den 22 juli – samma dag som massakern på ungdomslägret där och bombdådet i Oslo ägde rum. Totalt 77 människor dödades.

Rättegången ska enligt planerna börja måndagen den 16 april 2012 i Oslo tingsrätt.

Beslut i åtalsfrågan – exakt vilka brott Breivik åtalas för – ska vara fattat till månadsskiftet februari–mars.

Målet väntas pågå i omkring tio veckor. Ersättningskrav från överlevande och anhöriga kommer inte att behandlas under den tiden.

Hela andra våningen i Oslo tingshus byggs om för att hysa det som blir Norges största rättssal.

I angränsande lokal byggs presscenter. Dessutom inrättas ett presscenter på Hotel Bristol intill. (TT-NTB)

ANNONS