Familjer evakuerade från Kabul på en buss efter att ankomst till Washington Dulles International Airport och ett nytt liv i USA på lördagen. Många hinner inte lämna Afghanistan innan luftbron stänger på tisdag.
Familjer evakuerade från Kabul på en buss efter att ankomst till Washington Dulles International Airport och ett nytt liv i USA på lördagen. Många hinner inte lämna Afghanistan innan luftbron stänger på tisdag. Bild: Jose Luis Magana

Drönarattack dödade IS-mål – luftbro stängs under nya hot

Luftbron från från Kabul avslutas de närmaste dygnen under fortsatta hot med risk för nya attentat. Drönarattacken mot högprofilerade IS-medlemmar ger en fingervisning om USA:s fortsatta militära engagemang i Afghanistan.

ANNONS
|

På lördagen ställde president Joe Biden i utsikt fler vedergällningsattacker mot IS. Han varnade samtidigt för att ett nytt terrordåd mot Kabuls flygplats väntas "inom de närmaste 24–36 timmarna".

På tisdag ska USA:s sista militärer ha lämnat landet efter det längsta kriget i amerikansk historia. Kritik mot hur uttåget har hanterats och vädjande från allierade ledare om att förlänga en av de mest omfattande flygoperationerna någonsin har inte fått president Joe Biden att rucka på slutdatum.

Inte heller den omfattande terrorattacken vid Kabuls flygplats på torsdagen påverkar hans beslut, trots att kriget nu avslutas med att ännu fler amerikanska soldater kommer hem i kistor och att talibanerna är tillbaka vid makten, med USA:sa goda minne. Terrororganisationen Islamiska statens afghanska gren IS-K har tagit på sig självmordsbombningen som dödade minst 175 människor, varav tretton amerikanska soldater.

ANNONS

Efteråt var Joe Biden tydlig i ett känslosamt tal i Vita huset: Vi kommer inte att förlåta, inte glömma, och vi kommer att jaga er. Det hände bara ett dygn senare genom ett anfall med drönare från en bas i Mellanöstern. Det visar på USA förmåga att inhämta underrättelser, följa misstänkta individer i realtid genom övervakning och avlyssning och slå till med dödlig precision från i princip obegränsade avstånd, även med specialförband.

”Två högprofilerade IS-mål”

Det obemannade flyganfallet inträffade i Nangarhar-provinsen. "Jag kan bekräfta att två mål dödades och ett skadades. Vi känner inte till civila dödsoffer", säger generalmajor Hank Taylor vid en presskonferens på lördagen.

USA kommer att fortsätta ha förmågan att försvara sig ”och utnyttja förmågan att över horisonten utföra terrorbekämpning efter behov”, hette det. Pentagons talesperson John Kirby säger att alla mål träffades i ett enda anfall.

Det antas röra sig om IS-medlemmar med koppling till planeringen av terrordådet. Ytterligare räder är att vänta, men det är komplicerat och känsligt. IS-cellerna uppträder ofta, precis som talibanerna under deras blixtoffensiv, i civila miljöer med betydande risker att skada oskyldiga. De blir terroristernas mänskliga sköldar.

På lördagen hjälpte USA:s kvarvarande styrkor till med att evakuera afghaner. Många försöker lämna landet innan den enda vägen ut genom den internationella militära luftbron stänger på tisdag. Innan dess ska dessutom flera tusen kvarvarande soldater flygas ut. Det talar för att platserna för civila resande blir mycket begränsade.

ANNONS

Talibaner tar över flygplatsen

Enligt Al Jaziras utsände i Kabul har den amerikanska militären sedan i fredags kväll dragit tillbaka sina styrkor och lämnat sina vakttjänster till talibanerna. Det gäller på flygplatsens yttre områden och i vissa positioner även inne på själva flygplatsen inför slutliga tillbakadragandet av trupperna. Talibanerna uppgavs ha satt in extra styrkor och satt upp nya kontrollpunkter längs vägen till flygplatsen, utrustade med fordon och mörkerseende som bekostats av västländerna och tagits från afghanska säkerhetsstyrkor som givit upp utan strid eller flytt.

Känslan är, rapporterade Al Jaziras reporter Rob McBride på lördagskvällen, ”att denna långa, utdragna, ofta kaotiska och traumatiska evakueringsprocess är i slutskedet".

Fortfarande fanns många människor på flygplatsen beslutsamma om att ta en sista chans att komma med. För de flesta återstår sedan bara en farlig och osäker landväg över gränserna till Pakistan och Iran, eller att stanna kvar och hålla ut under talibanerna. Bankerna har varit stängda som ett tecken på den stora osäkerheten inför de utländska militärernas sorti i veckan och att talibanerna ska tillkännage hur Islamiska emiratet Afghanistan ska styras och på vilka villkor för medborgarna.

ANNONS