Storbritanniens drottning Elizabeth under inspelningen av sitt årliga julhälsningen. Talet sändes på juldagens eftermiddag.
Storbritanniens drottning Elizabeth under inspelningen av sitt årliga julhälsningen. Talet sändes på juldagens eftermiddag. Bild: Victoria Jones/AP/TT

Drottningen hyllar prins Philip i jultal

Storbritanniens drottning Elizabeth var ovanligt personlig i sitt traditionella juldagstal. Under året dog hennes make prins Philip och drottningen påminde bland annat om hans "spjuveraktiga glimt i ögat".

ANNONS

Den 95-åriga monarken uppehöll sig länge vid saknaden av sin framlidne make hertigen av Edinburgh, prins Philip, som avled i april i år 99 år gammal.

Klädd i en röd dräkt framförde drottningen den förinspelade hälsningen sittande vid ett bord med ett fotografi av prins Philip och henne själv taget 2007 då paret firade sin 60:e bröllopsdag (diamantbröllop).

Speciell safirbrosch

– Julen kan vara svår för dem som förlorat sina nära och kära. I år förstår jag detta särskilt väl, sade drottningen som var gift med prins Philip i 73 år.

Symboliskt hade drottningen under juldagens tv-sända hälsning på sig den safirbrosch hon bar på parets smekmånad och under firandet av diamantbröllopet.

ANNONS

Tidigare denna vecka meddelade Buckingham Palace att en särskild minnesgudstjänst ska hållas för prins Philip den kommande våren. Endast 30 personer kunde på grund av coronapandemin delta i begravningen. Bilder visar hur drottningen satt ensam på en kyrkbänk under ceremonin som hölls i St George's Chapel vid vid Windsor Castle.

Drottningen förklarade också att hon med glädje mindes prinsen för hans "intellektuella nyfikenhet" och inte minst hans "oslagbara förmåga att ur vilken situation som helst hitta något roligt".

Platinajubileum väntar

– Den där spjuveraktiga glimten i ögat var lika klar vid slutet som den var första gången jag såg honom, tillade hon och sade att "hur mycket jag och min familj än saknar honom, så vet jag att han skulle vilja att vi skulle njuta av julen."

Drottningen uppmärksammade också den rådande covidpandemin och konstaterade att det inte heller i år blir den jul man tänkt sig.

Nästa år firar Elizabeth platinajubileum som monark, det vill säga hon har då suttit 70 år på tronen.

Storbritanniens drottning Elizabeth vid sin make prins Philips begravning i april i år. På grund av coronarestriktioner tvingades hon sitta ensam på sin kyrkbänk. Arkivbild.
Storbritanniens drottning Elizabeth vid sin make prins Philips begravning i april i år. På grund av coronarestriktioner tvingades hon sitta ensam på sin kyrkbänk. Arkivbild. Bild: Jonathan Brady/AP/TT
ANNONS