Efter 100 år – snart tillåter Paris simningen i Seine igen

Med ett år kvar till OS i Paris är staden i slutfasen av en historisk sanering. Och om allt går som planerat kommer parisarna snart kunna simma i den franska floden Seine igen.

ANNONS

I snart 100 år har det varit förbjudet att simma i floden Seine som bland annat rinner genom Frankrikes huvudstad Paris. Det sekellånga förbudet har berott på flodens förorenade vatten.

Men de senaste 20 åren har Paris aktivt jobbat med att minska föroreningarna i floden. Bland annat genom att bygga om det gamla avloppssystemet så att avloppsvatten inte längre åker direkt ner i floden. Reningsprojektet sägs ha kostat cirka 1,4 miljarder euro rapporterar BBC.

Underjordisk vattenreservoar

Det var i samband med att Seine blev tömningsplats för överskottet från stadens avloppssystem som flodens vattenkvalitet började sjunka drastiskt. Redan 1923 förbjöd lokala myndigheter folk från att simma i floden. Och 1960-talet rapporterades det att vattenkvaliteten i stadens flod var så pass förorenad att endast tre fiskarter överlevde i det nya ekosystemet.

ANNONS

Men de senaste 20 åren har man sett en kraftig minskning av antalet fekala bakterier i floden.

– Svårigheten har varit att utrota de sista procentenheterna för att säkerställa att det officiellt kan klassas som rent, säger Samuel Colin-Canivez, chefsingenjör, till BBC.

Lösningen har varit att bygga en stor underjordisk vattenreservoar som lagrar överskottet under perioder av kraftigt skyfall, istället för att tömma ut det i floden.

OS 2024

Reningsprojektet väntas vara klart precis i tid till OS 2024. Tre olympiska och paralympiska evenemang är planerade att äga rum i Seine i Centrala Paris. Evenemangen är triathlon, maratonsimning och paratriathlon.

– När människor ser idrottare simma i Seine utan några hälsoeffekter, kommer de själva att känna sig trygga med de också kan börja återvända Seine, säger Pierre Rabadan, Paris vice borgmästare, till BBC.

Men floden kommer inte bara agera idrottsplats utan även spela en väsentlig roll i för öppningsceremonin, där 160 båtar kommer att skjutsa 10 000 idrottare över floden till Eiffeltornet.

Precis som Göteborgs stad, så vill även Paris satsa på att bygga utomhusbassänger. Och planen är att Seine ska ha minst 3 utomhusbassänger år 2025.

LÄS MER:Lyxmärket sponsrar OS i Paris

LÄS MER:OS-beslutet: Ryssland och Belarus bjuds inte in till Paris 2024

LÄS MER:EU-kritik mot ryssar i OS: "Inte bra av IOK"

ANNONS