Efter attacken – Israel slår till inne i Libanon

Israel har attackerat mål "långt inne på libanesiskt territorium".
Attackerna är ett svar på anfallet mot Golanhöjderna under lördagen, där minst tolv barn och unga personer dödades.
– Vi står inför ett fullskaligt krig, sa Israels utrikesminister Israel Katz efter attacken.

ANNONS
|

Israels militär (IDF) skriver på den sociala medieplattformen Telegram att man attackerat en rad mål "långt inne på libanesiskt territorium och i södra Libanon".

Målen (IDF namnger sju platser) ska tillhöra Hizbollah och vara sådant som vapenlager och andra anläggningar. Det finns i nuläget inga uppgifter om att någon ska ha skadat eller dött i attackerna.

Attackerna kom efter att ett stort antal raketer avfyrades mot Israel och områden som hålls av Israel under lördagen. Hizbollah har tagit på sig ansvaret för fyra av attackerna.

IDF hävdar att det var en av Hizbollahs raketer som slog ner vid en fotbollsplan i Golanhöjderna, som annekterats av Israel, på lördagen. Hizbollah nekar dock till inblandning i den attacken och enligt BBC har de sagt till FN att det snarare var en israelisk luftvärnsrobot.

ANNONS

Raketattacken dödade minst tolv personer som alla var mellan tio och 20 år gamla, enligt israeliska medier. Flera tiotals skadades, de flesta barn och unga.

Efter attacken mot fotbollsplanen har Israels utrikesminister Israel Katz uttalat sig i israeliska tv-kanalen Channel 12.

– Vi står inför ett fullskaligt krig, säger han.

Israel och milisgruppen Hizbollah har nästan dagligen beskjutit varandra sedan Gazakriget inleddes till följd av terrorstämplade Hamas attack mot Israel i oktober förra året.

”De kommer att betala priset”

Raketen slog ner i Majdal Shams som erövrades av Israel från Syrien i sexdagarskriget 1967. Området har en huvudsakligen arabisk befolkning, framför allt druser, en mindre etnisk grupp.

Israels försvarsminister Yoav Gallant besökte byn på söndagsmorgonen, skriver Haaretz.

– Det är en fruktansvärd tragedi. Hizbollah är ansvarig för detta, och de kommer att betala priset, sade Gallant och lovade att landet och armén stod bakom byn.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har de senaste dagarna befunnit sig i USA men är nu på väg hem till Israel igen.

USA, FN och EU fördömer attacken samtidigt som farhågor uttrycks för att fullt krig ska bryta ut mellan Israel och Hizbollah. Även Libanon regering har fördömt attacken, något som enligt BBC är ovanligt efter en attack från Hizbollah.

ANNONS

– Det är ett otroligt instabilt läge och det är exakt den här typen av händelse som kan få situationen att urarta, trots att ingen av sidorna egentligen vill det, sade Anders Persson, Mellanösternexpert och docent i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet, till TT på lördagen efter attacken mot Golanhöjderna.

– Vill Israel eskalera konflikten kan de svara med att bomba längre in i Libanon och ge sig på höga ledare för Hizbollah eller infrastruktur, sade han då.

Iran varnar för krig

Iran, som har en nära relation till Hizbollah, varnar för konsekvenser efter israeliska angrepp mot Libanon.

"Alla ogenomtänkta handlingar från den sionistiska regimen kan leda till ökande instabilitet, osäkerhet och krig i regionen", säger det iranska utrikesdepartementets talesperson Nasser Kanani, rapporterar AFP.

Kanani anklagar Israel för att lägga skulden för attacken på Hizbollah i ett försök att avleda uppmärksamhet från kriget i Gaza.

Enligt en talesperson för israeliska militären, IDF, var det en iranskbyggd missil som användes vid attacken på fotbollsplanen under lördagen.

LÄS MER:Senaste om konflikten i Israel och Palestina

LÄS MER:Expert om raketattacken: Ett mardrömsscenario

LÄS MER:Storbritannien svänger om ICC:s arresteringsorder

ANNONS