Efter attacken mot barnsjukhuset – FN pekar på Ryssland

Under måndagen skedde den största attacken mot Ukraina på flera månader. Över 40 personer dog i missilattacker mot flera städer och delar av landets största barnsjukhus raserades.
Under tisdagen kom fler reaktioner på attacken mot sjukhuset och FN har sagt att det troligtvis var Ryssland som låg bakom.

ANNONS
|

I gårdagens stora attack mot Ukraina avfyrades 38 missiler mot olika ukrainska städer. Enligt Ukrainas flygvapen sköts 30 av dem ner men trots det har man under tisdagseftermiddagen slagit fast att minst 41 personer dött och mer än hundra personer skadats, enligt Reuters.

De mest uppmärksammade bilderna från attacken är från Kiev, där Ukrainas största barnsjukhus, Okhmatdyt barnsjukhus, träffades av en missil. Stora delar av byggnaden, bland annat en cancermottagning, förstördes och personer fick grävas fram ur rasmassorna.

Två personer, varav en läkare, dog och minst tio skadas. New York Times rapporterar att sju av de skadade var barn och enligt räddningstjänsten grävde man fram minst tre barn som fastnat under kollapsade delar av byggnaden.

ANNONS

– Attacken var massiv och en kombination av luftburna robotar, ballistiska robotar och kryssningsrobotar. De flög mot huvudstaden i vågor och från olika håll, säger Serhii Popko, som är chef för Ukrainas militära administration till tidningen.

FN: troligtvis Ryssland som ligget bakom

Fabian Hoffmann, statsvetare vid Oslos universitet, har analyserat video från attacken och skriver på X att han identifierat den robot som träffade barnsjukhuset som en rysk Kh-101. Han bedömer även att missilen var hel och att den var under kontroll när den landade.

Det är också den sorts missil som Ukraina säger träffade sjukhuset.

Även Danielle Bell, uppdragschef för FN:s övervakningsuppdrag för mänskliga rättigheter i Ukraina, har gått ut och sagt att deras utredning pekar på att en rysk missil låg bakom förstörelsen av sjukhuset.

– Analyser av videomaterial och en bedömning som gjordes på platsen indikerar en hög sannolikhet att barnsjukhuset skadades av en direkt träff snarare än att det skadades på grund av ett stoppat vapen, säger hon.

Under tisdagsmorgonen gick ryska utrikesdepartementet ut och menade att sjukhuset träffades av en raket från Ukrainas egna luftvärnssystem, det rapporterar The Guardian.

Starka reaktioner på attacken

Många världsledare har sedan måndagen uttryckt bestörtning över attacken. USA:s president Joe Biden har kritiserat Ryssland och kallat attacken för en hemsk påminnelse om Rysslands brutalitet. Han utlovade även åtgärder för att stötta Ukraina i kriget.

ANNONS

Storbritanniens premiärminister Keir Starmer, Italiens utrikesminister Antonio Tajani och en talesperson för FN:s generalsekreterare Antonio Guterres har fördömt attacken. Sverige utrikesminister Tobias Billström skrev på X att han lovade fortsatt svenskt stöd till Ukraina.

Schweiz meddelade även under tisdagen att de utökat sina sanktioner mot Ryssland.

Vid ett besök i Warszawa uttalade sig Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om attackerna.

– Vi kommer att hämnas mot de här personerna, vi kommer ge ett kraftfullt svar från vår sida till Ryssland, det är säkert, sa han enligt Reuters.

Läkare fick avbryta operationer

New York Times har pratat med en av läkarna som arbetade när missilen träffade. Ihor Kolodka var mitt i en gomspaltsoperation på en flicka när explosionen ägde rum och strömmen försvann. Då hade han redan ignorerat flyglarmen för att prioritera operationen han var mitt i.

Trots att han själv sårades av splitter syntes han senare hjälpa till att gräva i spillrorna för att få fram folk som fastnat.

– Jag var tvungen att hjälpa till. Det är mitt sjukhus, mitt folk och jag är läkare, säger han till New York Times.

LÄS MER:Ukraina utlyser landssorg efter ryska attacker

LÄS MER:Kirurgen på paus från kriget – då attackerades barnsjukhuset

LÄS MER:Zelenskyj: Modis besök i Moskva "förödande"

ANNONS