En demonstrant reagerar på domen utanför rätten på Manhattan.
En demonstrant reagerar på domen utanför rätten på Manhattan. Bild: Julia Nikhinson/AP/TT

Efter domen mot Trump – det här händer nu

Kan Donald Trump fortfarande väljas till president – trots att han har dömts för brott? Går det att överklaga, och vilket straff kan han få?
Detta vet vi om vad som händer härnäst.

ANNONS
|
Bild: Seth Wenig

När meddelas påföljden?

Donald Trump blev historisk som USA:s första expresident att dömas för ett allvarligt brott, när en domstol i New York på torsdagen förklarade honom skyldig på 34 åtalspunkter.

Straffet meddelas den 11 juli – bara dagar innan Republikanerna inleder sitt partikonvent där Trump formellt väntas utses till partiets presidentkandidat inför höstens val. Tills påföljd meddelas förblir Donald Trump på fri fot.

Bild: Seth Wenig

Vad kan påföljden bli?

Donald Trump riskerar upp till fyra års fängelse per åtalspunkt – men enligt juridiska experter är det osannolikt, eftersom han tidigare är ostraffad. 77-åringens ålder vägs också in när straffet bestäms, liksom att brotten han dömts för inte innefattar våld.

ANNONS

Böter, villkorlig dom, samhällstjänst eller husarrest är mer sannolika påföljder.

Efter att straffet meddelats har Trumps advokater 30 dagar på sig att överklaga, något de väntas göra. Det kan dock dröja tills efter presidentvalet i november innan överklagandet prövas. I delstaten New York kan överklagan ske i två instanser. Därefter finns det, åtminstone en teoretisk, möjlighet att överklaga till Högsta domstolen (HD). För att HD ska ta upp ett delstatsmål krävs dock att det är av principiell vikt och har bäring på grundlagen eller federal lag.

Bild: Steven Hirsch

Kan Trump ändå bli president?

Skulle Donald Trump vinna valet finns det inget som hindrar honom från att återta presidentposten. I USA:s grundlag finns det relativt få krav på en presidentkandidat: Han eller hon måste vara över 35, född i USA och ha bott i landet i åtminstone 14 år. Det finns inga regler som stoppar kandidater som dömts för brott.

Bild: Steven Hirsch

Kan Donald Trump själv rösta i valet?

Det beror på påföljden. Efter sin tid som president flyttade Trump från New York till Florida och där är vallagarna mycket stränga. I Florida måste en dömd person ha avtjänat hela sitt straff och betalat eventuella böter innan han eller hon får rösta. En Floridabo som straffas i en annan delstat kan dock hänvisa till lagarna där, enligt CNN. I New York får dömda, som inte längre sitter bakom lås och dom, rösta.

ANNONS
Bild: Steven Hirsch

Kan Trump benåda sig själv?

Amerikanska presidenter kan utfärda benådningar för personer som dömts för federala brott. Donald Trump kan dock, om han vinner presidentvalet, inte benåda sig själv. Orsaken är att brotten han fällts för har prövats i delstaten New York, inte i det federala systemet.

Fakta: New York-åtalet mot Donald Trump

Donald Trump åtalades i mars i fjol på 34 punkter för bokföringsbrott i New York. Den 30 maj fälldes han på samtliga åtalspunkter.

Expresidenten ställdes inför rätta för att ha beordrat utbetalningar till personer som hotade att gå ut med känslig information om honom i samband med presidentvalskampanjen 2016. Dessa ska sedermera ha bokförts som juridiska utgifter, vilket kan vara ett brott mot kampanjfinansieringslagar och utgöra skattebrott.

Trump har nekat till brott, han har kallat åtalet "politisk förföljelse" och på olika sätt försökt få det uppskjutet eller nerlagt. Han riskerar fängelse i delstatsmålet men kan också få ett villkorligt straff. Påföljden meddelas den 11 juli.

Åtalet beskrivs ofta som det minst graverande av de fyra åtal som väckts mot honom. Det är oklart om rättegång i någon av de övriga tre hinner genomföras före presidentvalet i november, i vilket Trump av allt att döma blir Republikanernas kandidat.

ANNONS