Den misstänkte Wagneravhopparen Andrej Medvedev och hans försvarare Brynjulf Risnes i Oslo tingrett.
Den misstänkte Wagneravhopparen Andrej Medvedev och hans försvarare Brynjulf Risnes i Oslo tingrett. Bild: Gorm Kallestad

Efter krogbråk – avhoppad Wagnersoldat erkänner delvis skuld

Efter ett krogbråk i Oslo står nu den uppmärksammade Wagneravhopparen Andrej Medvedev, som flydde till Norge och sökte asyl i januari 2023, inför rätta. Han erkänner viss skuld, men nekar till våld mot poliserna som grep honom.

ANNONS
|

Andrej Medvedev kom till Oslo tingsrätt misstänkt för att ha deltagit i ett slagsmål utanför en krog i Oslo och för att ha tagit till våld mot polisen när han greps.

Händelsen ägde rum i februari. Medvedev greps efter slagsmålet, och när polisen skulle föra honom till polisbilen så sparkade han mot en eller flera av dem, enligt åtalet.

Medvedevs försvarsadvokat, Bynjulf Risnes, menar att det hela är ett missförstånd.

– Han förstod inte helt vad som försiggick och fick panik. Han handfängslades och blev väl rädd och osäker på vad som hände. Han menar att han inte har sparkat, utan att han hoppade till för att det gjorde ont, säger Risnes till nyhetsbyrån NTB.

ANNONS

Tog med sig luftvapen

Månaden därefter, i mars, tog Medvedev med sig en luftpistol till en bar i Oslo, vilket han också åtalats för. Han har erkänt sig skyldig till både detta och slagsmålet, men inte för anklagelsen om våld mot polisen.

– Vi anser att de här förhållandena är straffbara. Det har inget att göra med att det är Medvedev, vi skulle ha gjort exakt samma sak om det var vilken annan person som helst. Det blir förmodligen tal om ett kort straff, säger åklagaren i målet, Vegard Gjertsen, till NTB.

När Medvedev flydde till Norge från Ryssland den 13 januari sade han sig ha bevis för Wagnerstyrkornas krigsbrott i Ukraina. Den norska rikskriminalpolisen har förhört honom om hans tid inom Wagner, och förhören kommer att fortsätta. Hans berättelser är svåra eller omöjliga att kontrollera. Tvivel har också väckts kring om han verkligen lyckats bli ett befäl inom Wagnerstyrkorna på kort tid och med relativt liten militär erfarenhet.

LÄS MER:Tidigare Wagnersoldat gripen i Göteborg

LÄS MER:Wagner-avhoppare i Oslo: Fanns ingen plan

LÄS MER:Avhoppad rysk legosoldat släpps av norsk polis

ANNONS