El Chapos söner förbjuder fentanyl i mexikanska Sinaloa

Banderoller som satts upp i Mexiko verkar signalera för att den ökända Sinaloa-kartellen kan komma att förbjuda produktion och handel med fentanyl – trots att de själva ökat sin verksamhet med den dödliga drogen på senare tid.

ANNONS
|

I den nordliga mexikanska staten Sinaloa har banderoller börjat dyka upp längs med vägkanterna, där det står att det är förbjudet att producera och sälja fentanyl.

"I Sinaloa är försäljning, tillverkning, transport eller annan verksamhet med fentanyl strängt förbjudet, inklusive försäljningen av kemikalier som används för att producera det. Du har blivit varnad. Med respekt, Los Chapitos", står det på banderollerna, rapporterar ABC News.

Los Chapitos är smeknamnet på de två sönerna till den ökända drogbaronen Joaquin "El Chapo" Guzman. Efter att El Chapo överlämnades till USA år 2017 där han avtjänar ett livstidsstraff har sönerna tagit över ledarskapet över Sinaloa-kartellen.

ANNONS

USA har utfäst en belöning på 10 miljoner dollar för information som kan leda till gripandet och/eller fällandet av El Chapos flyktiga söner, som satts upp på en lista över landets 10 mest eftersökta personer.

Mexikanska myndigheter har inte kunnat bekräfta att banderollerna faktiskt kommer från Los Chapitos, men enligt ABC News har källor i regionen sagt att de är ”legitima”.

Kartellen har börjat satsa mer på fentanyl

Sinaloa-kartellen är kända för att ha tillverkat och smugglat stora mängder droger från Mexiko till USA, bland annat kokain, heroin och fentanyl.

Det är just fentanylen som på senare tid har blivit mer omtalad. Det finns en pågående rättsprocess mot El Chapos söner, där amerikanska myndigheter vill att de ska ställas till svars för den stora narkotikahanteringen. I åtalet konstateras det att fentanyl har blivit den drog som kartellen valt att satsa på.

Målet är att "tillverka den mest potenta fentanylen och sälja den i USA till lägsta pris", står det i åtalet, vilket det rapporterats om tidigare.

Men Sinaloa-kartellen är också mycket medvetna om det politiska trycket kring fentanyl, enligt källor i regionen som är bekanta med kartellens verksamhet uppger NBC News. Syntetiska opioider, och framför allt fentanyl, dödar fler amerikaner årligen än de som dog i krigen i Vietnam, Irak och Afghanistan sammanlagt.

ANNONS

Bland annat innebär det att USA pressar Mexiko att ta itu med fentanylen, vilket i sin tur innebär fler räder mot och gripanden av kartellmedlemmar.

Då banderollerna nyligen dykt upp är det för tidigt att säga om de kommer att ha någon effekt i regionen. Men även om kartellen skulle stoppa sin produktion och försäljning av fentanyl i Sinaloa, så skulle verksamheten kunna fortsätta i många andra mexikanska delstater där kartellen är närvarande.

Så påverkar fentanyl USA

Grunden för fentanylepidemin i USA lades för över 20 år sedan, då den syntetiska opioiden oxikodon började skrivas ut frikostigt av läkare. När amerikanska myndigheter sedan stramade åt utskrivningarna vände sig många till heroin, som Sinaloakartellen kunde tillhandahålla.

Fentanyl är billigt att tillverka och enligt åklagarna gör kartellen enorma vinster. USA:s federala narkotikapolismyndighet (DEA) beslagtog i fjol över 57 miljoner piller som innehöll fentanyl.

Även om fentanyl är godkänt av amerikanska myndigheter för att användas i behandling av svår smärta, är det den ledande orsaken till dödsfall i överdos av läkemedel i landet.

Fakta: Joaquín "El Chapo" Guzmán

Född 1954 eller 1957 i La Tuna, i delstaten Sinaloa i Mexiko.

Smeknamnet "El Chapo" betyder "Lillen" – Joaquín Guzmán är 168 centimeter lång.

Guzmán ledde Sinaloakartellen, som USA:s justitiedepartement beskriver som "en av världens mest fruktade, våldsamma och mäktiga" drogkarteller.

2020 uppgavs kartellen kontrollera mellan 40 och 60 procent av Mexikos droghandel och årligen tjäna runt tre miljarder dollar, motsvarande över 31 miljarder kronor, på handel med marijuana, kokain, heroin, fentanyl, metamfetamin och andra droger.

Guzmán lyckades fly två gånger från högsäkerhetsfängelser i Mexiko. Första gången var 2001 och han var då på fri fot fram till 2014. 2015 rymde han återigen och greps 2016. Han utlämnades sedan till USA där han 2019 dömdes till livstids fängelse.

Källor: CNN, TT

LÄS MER:Knarkbossens son utlämnad till USA

LÄS MER:El Chapos söner satsar på fentanyl

LÄS MER:Våldsspiral efter gripande av knarkkungens son

ANNONS