Eleverna gör egna hattar för att få stopp på fusket

Ett universitet i Filippinerna har tagit till ett lite annorlunda knep för att få stopp på fusket under provtillfällen. Nu sprids bilderna på deras antifusk-hattar över hela världen.

ANNONS
|

I oktober fick Mary Joy Mandane-Ortiz, professor i maskinteknik på Bicol University College of Engineering i Filippinerna, en idé efter att hon scrollat på Facebook.

Hon såg en bild från ett universitet i Thailand som försökt implementera ”anti-fuskhattar” för att undvika att studenterna kollade på varandras prov. Studenterna satt med en remsa papper som en krona runt huvudet och ett ark papper på vardera sida om huvudet som en skygglapp.

Några av studenterna gjorde anti-fuskhattar som på bilden som Mary Joy visade dem, en enkel remsa runt huvudet med två pappersark som skygglappar. Men andra tog till mer kreativa varianter.
Några av studenterna gjorde anti-fuskhattar som på bilden som Mary Joy visade dem, en enkel remsa runt huvudet med två pappersark som skygglappar. Men andra tog till mer kreativa varianter. Bild: Mary Joy Mandane-Ortiz

– Jag bad dem göra enkla antifusk-hattar som jag sett att de gjort i Thailand. Men i stället blev jag väldigt förvånad för mina studenter var väldigt kreativa med sina hattar.

ANNONS

I stället för den enkla blanka pappersvarianten kom flera av studenterna i hemgjorda varianter. Några hade gjort papperskonst med sina huvudbonader, andra hade använt sig av mer ovanligt material som äggkartonger och bubbelplast. En del tog bara på sig en mopedhjälm eller satte en jacka över huvudet.

– Vi alla skrattade och tyckte det var så kul att se hur alla såg ut, säger Mary Joy Mandane-Ortiz.

De kreativa huvudbonaderna hjälpte till och med att dra ner på stresskänslan som vanligtvis råder vid provtillfällen.

Mary Joy Mandane-Ortiz är professor i maskinteknik på Bicol University College of Engineering i Filippinerna.
Mary Joy Mandane-Ortiz är professor i maskinteknik på Bicol University College of Engineering i Filippinerna. Bild: Privat

– Eleverna var extra glada eftersom det är första gången de har prov på plats efter pandemin. Så det var därför de sa att de ville göra det bästa möjliga för sin tenta och verkligen ansträngde sig för att göra huvudbonaderna, säger Mary Joy Mandane-Ortiz.

Många av dem avslutade sina test tidigt, tillade hon – och ingen åkte heller fast för fusk.

LÄS MER:Fuskade på körkortsprovet med spionglasögon

LÄS MER:Döms för att ha fuskat på högskoleprovet

LÄS MER:Skolverket upptäckte fusk inom ideell läxhjälp

ANNONS