En rysk militärbloggare dödades i en explosion på ett kafé i S:t Peterburg under söndagen.
En rysk militärbloggare dödades i en explosion på ett kafé i S:t Peterburg under söndagen.

En död i explosion på ryskt kafé

En person har dött efter en explosion i ett kafé i S:t Petersburg på söndagen. Omkring 19 personer ska dessutom skadats.
Enligt ryska utredningsmyndigheter är dödsoffret en bloggare som stöttat invasionskriget i Ukraina.

ANNONS
|

Under söndagen sprängdes en bomb på ett kafé i den ryska staden S:t Peterburg. En person dog i explosionen och cirka 19 personer skadades, enligt stadens guvernör Aleksandr Beglov.

Enligt ryska uppgifter är den avlidne en känd rysk militärbloggare. Efter dådet namngav den ryska utredningsmyndigheten bloggaren.

På nätet kallades sig bloggaren för Vladen Tatarskij, men hans riktiga namn var Maxim Formin, uppger brittiska BBC.

Formin var öppet positiv till invasionskriget i Ukraina och en stark anhängare till Vladimir Putin. Bloggaren uppges ha haft omkring 560 000 följare på den sociala plattformen Telegram.

Statyett med sprängmedel

Kaféet där explosionen inträffat ägs av Jevgenij Prigozjin, ledare för privatarmén Wagnergruppen, uppger Ekot.

ANNONS

Enligt flera ryska medier höll en rysk patriotisk grupp som kallar sig Cyber Z ett möte på kaféet under söndagen. Under mötet ska en kvinna ha överlämnat en statyett som innehöll sprängmedel. Statyetten ska ha varit omärkt, uppger den ryska utredningsmyndigheten.

Inrikesdepartementet säger att samtliga som befunnit sig på kaféet granskas, men har inte pekat ut någon ansvarig för dådet.

"Spindlar äter varandra"

Den ukrainske presidentens rådgivare Mychajlo Podoljak spekulerade timmar efter dådet att rysk opposition låg bakom attacken.

"Spindlar äter varandra i en burk. Det var bara en fråga om tid innan inhemsk terrorism skulle bli ett verktyg i (Rysslands) interna politiska kamp", skrev Podoljak på engelska i ett inlägg på Twitter.

ANNONS