En död och flera skadade i knivattack vid skola i Frankrike

En knivattack har inträffat på en skola i Arras i norra Frankrike, rapporterar franska medier. En lärare har dödats och två personer har skadats allvarligt. Frankrikes nationella åklagarmyndighet för antiterrorism har kopplats in i utredningen av händelsen.

ANNONS
|

En knivattack har inträffat på en gymnasieskola i den franska staden Arras, rapporterar bland annat Liberation.

En man uppges ha attackerat flera personer. En person, som uppges vara en lärare, har dött och minst två personer uppges vara allvarligt skadade. En poliskälla säger till Liberation att inga elever ska ha skadats.

Klockan 20 på fredagskvällen väntas Frankrikes inrikesminister hålla en presskonferens om händelsen, där Emmanuel Macron har sagt att man kommer berätta mer om ytterligare en attack som avvärjts i en annan fransk region.

Nära årsdag för mord på fransk lärare

Attacken ägde rum nästan på dagen tre år efter att den franske läraren Samuel Paty dödades och halshöggs av en radikal islamist i Conflans-Sainte-Honorine väster om Paris.

ANNONS

En elev på skolan som berättar för tidningen La voix du Nord att hen såg attacken äga rum.

– Vi skulle lämna klassen för att gå till matsalen, vi såg killen med två knivar attackera läraren som var blodig. Han försökte lugna ner honom och skydda oss. Han sa åt oss att gå, vi förstod inte riktigt, vi sprang och andra gick upp igen, säger hen.

Tidningen har publicerat en video som uppges visa händelseförloppet. Där ser man hur läraren använder en stol för att mota bord knivmannen, innan han snubblar till och blir huggen flera gånger, liggande på marken.

Uppges vara tidigare elev

Enligt franska medier är den misstänkte en man i 20-årsåldern, som ska ha varit en tidigare elev på skolan, som gripits. Motivet för attacken är fortfarande okänt, men enligt Liberation är mannen känd av underrättelsetjänsten och fanns med på en lista över radikaliserade personer. Enligt medieuppgifter ska han ha kontrolleras av säkerhetstjänsten DSGI så sent som under torsdagen.

En idrottslärare på skolan minns honom som ”ensam”.

– Han var en ensam elev som vi kunde prata med, men som drog sig tillbaka, säger han.

Enligt BFMTV ropade gärningsmannen ”Allahu akbar" under knivattacken.

En av mannens bröder ska ha gripits 2019 i Strasbourg, då han, 17 år gammal, ingick i en cell med fem radikala islamister. Gruppen, som sympatiserade med IS, ska ha planerat att döda poliser framför Elyséepalatset, skriver Le Monde.

ANNONS

Frankrikes nationella åklagarmyndighet för antiterrorism (PNAT) har kopplats in i händelsen och har inlett en utredning av mord, alternativt mordförsök, i samband med en terroristorganisation, rapporterar Le Parisien.

Fler personer har gripits

Mannens yngre bror ska enligt medieuppgifter också ha gripits i närheten av en annan gymnasieskola i Arras. En tredje person ska enligt La Voix du Nord ha gripits vid ytterligare en gymnasieskola, där han ska ha försökt bryta sig in.

Polisen uppmanar även folk att hålla sig borta från området men att den omedelbara faran är över.

Frankrikes president Emmanuel Macron har anlänt till Arras tillsammans med inrikesminister Gérald Darmanin och utbildningsminister Gabriel Attal, skriver franska medier.

Den icke-statliga muslimska rättighetsorganisationen ADM fördömer ”med största bestämdhet” attacken.

”Vi uttrycker våra uppriktiga kondoleanser till offrens nära och kära och uttrycker vårt stöd och vår fullständiga solidaritet med de skadade offren, deras familjer och lärarpersonalen”, skriver organisationen i ett inlägg på X.

LÄS MER:Lärare knivdödad i franskt skoldåd

ANNONS