"En rättegång - inte ett skådespel"

ANNONS
|

När man ser all uppståndelsen runt rättegången mot Anders Behring Breivik som inleds i dag var det nog för döva öron som sorenskriver Geir Engebretsen talade.

En del av journalisterna tog de nyutdelade ackrediteringskort de fått, scannade dem och lade snabbt ut bilden på sin Facebook-sida, stolta som om de fått biljetter till en rockkonsert. Det skedde utan en tanke på att vem som helst kunde kopiera den optiska QR-koden på kortet och att de därmed underminerade säkerheten för hela rättegången.

Den nya rättssalen som byggts upp luktar fortfarande av sågspån och trälim. Den ser ut som en vanlig rättssal, bortsett från att den har sex TV-kameror som diskret hänger ned från taket i en design som påminner om filmen 2001 – en rymdodyssé.

ANNONS

Allt som kommer att ske under rättegången kommer att filmas. Varenda sekund kommer att bevaras till eftervärlden. Det är inte så ofta som en terrorist, massmördare eller galning av Breiviks kaliber överlever sina attentat. Vilken av de tre epiteten som passar bäst kommer visa sig när han under de kommande dagarna får ge sin version av det som skedde.

Ett ovanligt inslag i rättssalen är en vägg av pansarglas som ska förhindra att någon ska kunna skjuta Breivik genom fönstret. Men det blir inte som i italienska Maffia-rättegångar, där de anklagade sitter i burar. Efter några dagar kommer rättegången nog få samma rytm och dramaturgi som andra rättegångar, med andra offer.

Den inleds på dagen 100 år efter att norrmännen fick höra nyheten om Titanics undergång, som även krävde 22 norska liv. En av de bestående lärdomarna av fartygsolyckan var att det mesta av ett isberg döljer sig under vattenytan.

I Breiviks fall är det tvärtom. Trots att han hävdade att nya terrordåd skulle följa och att han representerade en organisation med flera dolda celler har efterforskningen visat att han ensam tillverkade och sprängde bomben i Oslo och ensam sköt ungdomarna på Utøya.

ANNONS

Det blev några timmars kaos i den norska regeringen. Statsminister Jens Stoltenberg var tvungen att läsa nättidningarna för att få information om vad som skedde. Men Brevik misslyckades att skapa en kedjeredaktion, det slöt inte upp några sympatisörer bakom honom. Det är som en förlorare han möter sina domare idag.

ANNONS