En affisch på slottet i Narva vid gränsen till Ryssland. Arkivbild.
En affisch på slottet i Narva vid gränsen till Ryssland. Arkivbild. Bild: AP/TT

Estland redo stänga gränsen

Estlands polis och gränsbevakning är redo att stänga samtliga gränsövergångar om trycket mot gränsen ökar, rapporterar estniska medier.

ANNONS

Under torsdagen anlände 19 asylsökande från den ryska sidan till gränsstationen i Narva utan giltiga handlingar. Samtliga skickades tillbaka till Ryssland.

Estniska myndigheter befarar att Ryssland kan sända asylsökande till Estlands gränser sedan Finland beslutat stänga fyra gränsövergångar, rapporterar public servicekanalen ERR enligt STT.

Mängden asylsökande från den ryska sidan har ökat kraftigt under de senaste dagarna och veckorna vid Finlands sydöstra gräns.

Ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zaharova säger i en kommentar till Finlands gränsstängningar att de inte kommer att leda till att säkerheten vid gränsen ökar utan till motsatsen, skriver Ilta-Sanomat.

Enligt Zaharova kommer Ryssland att vidta motåtgärder. Hon ger inga detaljer kring vad dessa kan handla om.

ANNONS

– Detta leder bara till nya problem. Vi har också konstaterat att detta beteende leder till uppkomsten av nya skiljelinjer i Europa, sade Zaharova till den ryska tidningen Izvestija om gränsstängningarna.

Ryssland förnekade i onsdags att landet har något med den ökade mängden asylsökande att göra, och kallade det "desinformation".

ANNONS