Ett decennium senare –misstänkt seriemördare gripen

I över tio år har en seriemördare gått fri i delstaten New York. Rättsfallet är känt i media, men också genom Netflixfilmen ”Lost Girls”. Totalt kopplas elva offer till fallet – där majoriteten av dem är unga, kvinnliga sexarbetare, skriver The Washington Post. Nu misstänks en 59-årig arkitekt för minst tre av morden.

ANNONS
|

I anslutning till en strand på Long Island, i New York, hittades elva kroppar under 2010 och 2011 – åtta kvinnor, en man och ett litet barn. Majoriteten av offren var sexarbetare.

Den amerikanska larmcentralen 911 har släppt en ljudupptagning från ett samtal med 24-åriga Shannan Gilbert, en av de mördade sexarbetarna. Till larmcentralen sa hon: ”Det är någon som är efter mig. Det är någon som är ute efter mig, snälla”, skriver NBC News.

Shannan Gilbert är ett av elva offer som kopplas till Gilgo Beach-morden. Om den 59-åriga mannen, som misstänks för minst tre av morden, är misstänkt för mordet på Gilbert är oklart.
Shannan Gilbert är ett av elva offer som kopplas till Gilgo Beach-morden. Om den 59-åriga mannen, som misstänks för minst tre av morden, är misstänkt för mordet på Gilbert är oklart. Bild: TT

Shannan Gilbert försvann 2010, och hittades året därpå. Precis som med de andra offren, fann man hennes kropp i närheten av Gilgo Beach. I över ett decennium har det mystiska rättsfallet varit känt i media som ”Gilgo Beach-morden”.

ANNONS

59-årig arkitekt gripen

Den ouppklarade serien av mord fick en ny vändning i februari 2022. Då gick FBI, polisen i delstaten New York och myndigheter i Suffolk County, ihop för att göra ett nytt försök att lösa fallet och hitta mördaren.

Utredare har flera gånger sagt att det inte är sannolikt att samma person som begått alla elva morden. På torsdagen grep polisen en 59-årig man som arbetar som arkitekt, enligt lokala medier.

Under fredag eftermiddag, lokal tid i New York, stod det klart att mannen anklagas för minst tre av morden. Han är även huvudmisstänkt för ytterligare ett fall.

– Det här är en dag vi väntat på länge och förhoppningsvis en dag som ska skänka ro åt det här samhället och till de anhöriga – ro som de har fått vänta på alldeles för länge, säger New Yorks guvernör Kathy Hochul.

Till Washington Post beskriver en granne hur mannen pendlar in till New York city varje dag till sitt jobb, klädd i kostym och med portfölj i handen, men att hans hus, i kontrast till hans städade utseende, ser ut som en soptipp.

Anhörig: ”Förstörde så många liv”

En kollega och vän till 59-åringen är i chock över gripandet.

– Jag är totalt överraskad... Jag såg inte detta komma, säger hon till NBC News.

ANNONS

Även systern till Shannan Gilbert har uttalat sig om framgången i rättsfallet.

– Jag är lättad över att detta hände för eller senare. Den misstänkta förtjänar att ruttna i fängelse i resten av hans liv. Han förstörde så många liv, det kommer inte ta tillbaka våra älskade, men det hjälper att ett moster är borta från gatorna och inte kan skada någon annan.

ANNONS