Ett möte som Kina ogillar

ANNONS
|

De två möts i Polen med anledning av att det i år är 25 år sedan den polske fackföreningskämpen Lech Walesa tilldelades Nobels fredspris. Dalai lama, som själv fick priset 1989, har under veckan även besökt Tjeckien och Belgien där han bland annat talade inför EU-parlamentet. Men det är framför allt mötet med den franske presidenten som väcker ont blod i Kina.

Kinesiska internetsidor har allt sedan mötet offentliggjordes fyllts av arga kommentarer. Stöd Kina för evigt och bojkotta franska varor! skrev en internetanvändare på webbportalen Huanqiu.com. Ett protestupprop mot mötet som lades upp på webbportalen China.com hade i onsdags fått över 100 000 namnunderskrifter.

ANNONS

Detta är inte första gången den kinesiska allmänheten kritiserat Frankrike. I våras blottades liknande känslor sedan president Sarkozy förkunnat att han inte tänkte delta vid OS-invigningen i Peking. Den kinesiska ilskan förstärktes efter det att OS-facklan attackerats av pro-tibetanska demonstranter i Paris.

Framför allt är det varuhuskedjan Carrefour som fått lida av de anti-franska yttringarna. Under vårens konflikt samlades tusentals demonstranter utanför kedjans kinesiska varuhus för att protestera. Nu väcks på kinesiska internetsidor liknande krav på fransk varubojkott.

Men den här gången är det inte bara den kinesiska allmänheten som svarat drastiskt på fransmännens tilltag. Tidigare i veckan var det meningen att den 11:e EU-kinesiska konferensen skulle äga rum i den franska staden Lyon. Men mötet, som är en årlig träff mellan EU:s och Kinas ledare, ställdes in i sista stund.

-Kina har tvingats dra sig ur mötet med EU på grund av Sarkozys beslut att träffa Dalai lama. Kina bär inget ansvar för den rådande situationen, sade Qin Gang, talesman för det kinesiska utrikesdepartementet.

De kinesiska myndigheterna ser det som oerhört allvarligt att representanter för utländska regeringar träffar Dalai lama. Situationen i Tibet är enligt kineserna en intern angelägenhet som andra länder inte bör blanda sig i.

-Frankrike hävdar hela tiden att landets förhållande till Kina är väldigt viktigt. Just därför är vi konfunderade och de kinesiska myndigheterna och folket uttrycker starkt missnöje, förklarade talesmannen vidare.

ANNONS

Beslutet att skjuta på toppmötet har från EU:s sida mötts av tydlig besvikelse.

-Det här är ett förlorat tillfälle, konstaterade EU i ett pressmeddelande angående kinesernas beslut med en påminnelse om att den pågående världsekonomiska krisen kräver dialog mellan världens ekonomiska stormakter.

Faktum är att handeln redan fått sig en törn. Kinas planerade beslut om att köpa in 150 flygplan av europeiska Airbus sköts nyligen upp på obestämd tid, dock utan direkt hänvisning till de ansträngda relationerna mellan parterna.

Som så ofta då Kina kommer på kant med andra länder tvingas landets ledare nu gå en svår balansgång. Att spänna sina muskler på den internationella scenen är en sak. Men att därigenom väcka allmänhetens bojkottkrävande nationalism till liv kan vara vanskligt då den kinesiska ekonomin är så beroende av export till omvärlden. Dilemmat reflekteras i utrikesministeriets Liu Jianchaos uttalande som i dagarna cirkulerat i landets statliga press:

-Å ena sidan uppmanar vi Frankrike att fatta korrekt beslut i frågan. Å andra sidan uppmanar vi den kinesiska allmänheten att bevara lugnet gällande Sino-Franska relationer.

De många fransmän som lever och arbetar i Kina tycks emellertid ta de anti-franska känsloyttringarna med ro.

-Kinesernas förhållande till oss är komplicerat, berättar fransmannen Alex Bell, som arbetat i Peking i drygt ett år, för GP.

ANNONS

-För många kineser är Frankrike landet med god mat och romans. Men när Sarkozy nämns är det oftast i negativa ordalag. Stämningen nu är emellertid inte lika illa som inför OS, men man vet ju aldrig. Det som framför allt förvånar är att både Storbritanniens Gordon Brown och Tysklands Angela Merkel kunde träffa Dalai lama utan att det väckte kinesiska ilska. Man kan ju fråga sig varför det är så.

FAKTA

ANNONS