EU:s kommissionsordförande Ursula von der Leyen och permanente rådsordförande Charles Michel utlovar en akut ekonomisk insats för att mota coronakrisens verkningar.
EU:s kommissionsordförande Ursula von der Leyen och permanente rådsordförande Charles Michel utlovar en akut ekonomisk insats för att mota coronakrisens verkningar. Bild: Olivier Matthys/AP/TT

EU frigör miljarder för att mota coronakris

Coronakrisen får EU:s ledare att enas om en akut insats för att undvika ekonomiska och finansiella svårigheter.
EU: kommissionsordförande vill frigöra motsvarande 80 miljarder kronor från en coronafond.

ANNONS
|

EU:s kommissionsordförande Ursula von der Leyen och permanente rådsordförande Charles Michel hade kallat samtliga stats- och regeringschefer för ett telefonmöte på tisdagen. På kvällen gick de två ut tillsammans och markerade allvaret i coronaspridningen och varnade för konsekvenser som kan få allvarliga och långtgående konsekvenser.

Ursula von der Leyen sade att EU skapar en fond ur vilken omkring 7,5 miljarder euro, 80 miljarder kronor, ska användas så snart som möjligt för att undvika en akut katastrof. Målet enligt henne är målet att fonden ska ha 25 miljarder euro, runt 270 miljarder kronor, tillgängligt. Fonden kan skapas trots att EU inte är klara med budgetförhandlingar, sade von der Leyen.

ANNONS

Klara av stormen

– Vi ska använda alla de verktyg som vi har tillgängliga för att se till att vi klarar av den här stormen, sade von der Leyen.

Beslutet ska godkännas av medlemsländerna och EU-parlamentet, skriver nyhetsbyrån AFP.

Utspelet visar hur allvarligt ledningen i Bryssel, och medlemsländerna, ser på de samhälleliga och ekonomiska konsekvenser virusspridningen får.

Permanente rådsordföranden Charles Michel underströk att EU ska verka för att tillverkning och distribution av läkemedelsutrustning fungerar fullt ut.

Strax före EU-framträdandet valde Frankrikes president Emmanuel Macron att varna för att "vi bara är i början av en lång epidemi". Han sade också att EU:s stats- och regeringschefer nu ska stå enade i kampen mot coronakrisen.

Flyghjälp

I videomötet på tisdagskvällen deltog även Europeiska centralbankens chef Christine Lagarde

Redan före mötet har hjälp till flygbolag utlovats. Flygbolagen tappar mängder av passagerare på grund av viruset, men håller ändå sina plan i luften – eftersom man inte vill förlora sina attraktiva så kallade slottider på flygplatserna.

– Det är en tillfällig åtgärd som hjälper både industrin, men också miljön, genom att undvika så kallade spökflygningar när flygbolagen flyger med så gott som tomma plan bara för att behålla sina slotar, sade von der Leyen på en kort presskonferens i Bryssel tidigare på tisdagen.

ANNONS

Ekonomikommissionären Valdis Dombrovskis lovar också specifikt hjälp till det värst drabbade Italien.

– Vi kommer att stödja Italien och dess folk med alla åtgärder vi har till vårt förfogande, lovar Dombrovskis.

Flyttat och kortat

Smittospridningen har fått konkreta följder även för EU-maskineriet. Veckans sittning för EU-parlamentet har både flyttats och kortats, för att till sist bara omfatta en dags debatterande i Bryssel, mot i normala fall fyra dagar i Strasbourg.

Sannolikt kommer parlamentet inte att vara samlat i Strasbourg förrän i maj, för att minimera resandet för ledamöterna och deras tusentals medhjälpare.

Talman David Sassoli har därtill placerat sig i frivillig karantän eftersom han nyligen besökt hemlandet Italien.

EU:s ministerråd har i sin tur kraftigt reducerat antalet möten på arbetsgruppsnivå och tills vidare även skjutit upp det handelsministermöte som skulle ha ägt rum på torsdag.

Wiktor Nummelin/TT

Grim Berglund/TT

Coronavirusets spridning har hittills lett till att EU:s hälsoministrar kallats in till två extrainsatta ministermöten i Bryssel. EU-kommissionen har dessutom samlat fem av sina kommissionärer i en särskild arbetsgrupp för att hantera effekterna, under ledning av hälsokommissionären Stella Kyriakides och krishanteringsansvarige Janez Lenarcic.

Under tisdagskvällen höll EU:s stats- och regeringschefer ett telefontoppmöte för att diskutera konsekvenserna och möjligheterna till ytterligare samordning och samarbete.

På torsdag ska EU:s utbildningsministrar hålla en telefonkonferens för att tala om effekterna för skolor och universitet.

Såväl EU-parlamentet som EU:s ministerråd har dragit ned på antalet möten på både hög och låg nivå. Bland annat skjuts torsdagens handelsministermöte upp "tills vidare".

ANNONS