EU vill minska utsläppsrätter

ANNONS
|
-Det här kommer bli stort under hösten. Det är det kanske enskilt viktigaste förslaget på klimatområdet under den här mandatperioden, konstaterar svenska EU-parlamentsledamoten Jytte Guteland (S) - även om hon själv hade velat att EU skulle ha gått ännu längre.
-I dag är ju priset väldigt lågt så det driver inte någon teknikutveckling. Kommissionen går i rätt riktning, men vi vill ännu mer från vår grupp, säger Guteland.

Även parlamentskollegan Fredrick Federley (C) hade velat gå längre.

"Det är positivt att föreslå att minskningen av utsläppsrätter ska öka med 25%, men det är inte tillräckligt ambitiöst. . . Det här är ett litet steg när vad vi hade behövt är ett stort kliv", skriver Federley i ett uttalande.

Planerna på en modernisering av handeln med utsläppsrättigheter lades fram vid en presskonferens i Bryssel på onsdagen och är en del av den "energiunion" som kommissionen arbetar på att genomföra under de kommande åren. Samtidigt presenterades även förslag om krav på bättre information för konsumenterna och förenklad kategorisering av energieffektivitet.

ANNONS

EU-kommissionen lade på onsdagen fram vad de kallar ett "sommarpaket" på energi- och klimatområdet. Bland annat föreslår kommissionen en modernisering av handeln med utsläppsrättigheter där antalet rätter ska minskas med 2,2 procent varje år från år 2021.

Genom att på så vis pressa upp priserna hoppas kommissionen få pengar till en fond på 10 miljarder euro för investeringar i förnybar energi och andra klimatinvesteringar.

Dessutom minskas antalet industrier som får fri tilldelning av utsläppsrätter. Förslagen ska nu i sedvanlig ordning behandlas av EU-parlamentet och medlemsstaterna.

ANNONS