Europa på väg till värmerekord: ”Italien sitter på första parkett”

Samtidigt som svenska turister tar plats på sydeuropeiska stränder och i storstäder är extremvärmen i Europa nära att slå alla rekord. Hettan i Italien är nu så intensiv att hela befolkningen är i riskzon.
– Jorden har feber. Italien får känna det från första parkett, säger Luca Mercalli, ordförande i Italiens meteorologiska institut, till CNN.

ANNONS
|

Värmen från Sahara fortsätter dra in över Medelhavet. Temperaturerna väntas den här veckan stiga till 45 grader i Italien, Grekland och Spanien.

Det är knappt några grader från den varmaste temperaturen som någonsin uppmätts i Europa. Rekordet ligger på 48,8 grader och uppmättes på den italienska ön Sardinien för knappt två somrar sedan.

Riskgrupp: Hela befolkningen

Nu utfärdar italienska hälsomyndigheter en röd värmevarning för åtta städer. Florens, Bologna och Rom är tre av dem. Varningen innebär att hettan är så pass intensiv att inte bara äldre och småbarn är riskgrupp – nu är hela befolkningen det.

Luca Mercalli, ordförande i Italiens meteorologiska institut, säger till CNN att ”jorden har hög feber”.

ANNONS

– Italien får känna på det från första parkett.

"Du ska inte dö på jobbet. Du ska inte dö av hettan”

I början av veckan kollapsade en vägbyggnadsarbetare vid sidan av vägen under ett arbetspass i den italienska staden Lodi. Politikern Nicola Fratoianni begär nu regler för att skydda arbetare under den pågående värmeböljan.

"Du ska inte dö på jobbet, du ska inte dö av hetta. Vi står inför en outhärdlig värmebölja. Kanske skulle det under de hetaste timmarna vidtas alla möjliga försiktighetsåtgärder, för att undvika tragedier som den som hände idag i Lodi” skriver Fratoianni på Twitter.

ANNONS