Itamar Ben-Gvir och Bezalel Smotrich väntas få större inflytande i kriget. Arkivbild från parlamentet knesset.
Itamar Ben-Gvir och Bezalel Smotrich väntas få större inflytande i kriget. Arkivbild från parlamentet knesset. Bild: Abir Sultan/pool via AP/TT

Expert: Dåliga nyheter för gisslan – och Libanon

Att Israels krigskabinett försvinner är olycksbådande, både för gisslan i Gazaremsan och för kriget i stort. Risken ökar nu för att konflikten med Libanon briserar med full kraft.
– Då kommer det att gå illa, säger överstelöjtnant Anders Ekholm vid Försvarshögskolan.

ANNONS

Krigskabinettet skapades i samband med den samlingsregering som Israel bildade för att sköta krigföringen efter palestinska Hamas terrorattack den 7 oktober. Att det nu försvinner är en formalitet, i och med att oppositionsledaren Benny Gantz nyligen hoppat av samstyret.

– Egentligen så säger ju Netanyahu att nu så kommer ju kriget, så att säga, att ledas av koalitionen, säger Ekholm.

Anders Ekholm har själv besökt den israeliska militären IDF under Gazakriget, och ser det som att det därmed försvinner en viktig återhållande kraft inom beslutsfattandet.

Omtvistad taktik

För i regeringskoalitionen har de högerextrema ministrarna Itamar Ben-Gvir och Bezazel Smotrich stort inflytande. De är mer eller mindre öppna förespråkare av "Hannibaldoktrinen", en mycket omtvistad taktik som går ut på att gisslansituationer ska förhindras till varje pris – även om man måste offra liv på den egna sidan.

ANNONS

– Min analys av det är ju att då kommer målet att förstöra Hamas få mer företräde än att få gisslan fri, säger Ekholm.

Han förklarar att i början av kriget var Israels två huvudmål lättare att kombinera. Man ville slå ut Hamas samt att frita gisslan, och anfallen kunde utformas i hopp om framgångar i båda fallen.

Hållit tillbaka

Efter hand har det visat sig inte stämma. Ett stigande antal personer i den israeliska gisslan som Hamas håller har dödats i striderna.

Om "hökarna" nu blir starkare i Israel kan det bli ett ännu brutalare krig – med risker för civila på alla sidor.

Och detta gäller framförallt norrut, i den än så länge – relativt sett – mer lågintensiva krigföringen mot Hamas allierade Hizbollah i Libanon. Enligt Ekholm har Gantz och hans allierade Gadi Eisenkot, som båda är tidigare överbefälhavare, hållit tillbaka Israels svar på Hizbollahs raketanfall där.

– Jag är faktiskt förvånad över att det inte är fullt krig där.

"Fruktansvärt våldsamt"

Men den restriktiva faktorn är nu alltså borta. Och det längs en front där Hizbollah, med Irans hjälp, har byggt upp en vapenarsenal mångfalt större och mer avancerad än Hamas. Hittills har den inte använts fullt ut.

– Jag tror att de förstår, och framförallt så förstår Iran, att om man spelar det kortet – ja, då är det spelat så att säga.

ANNONS

– Ur ett människolivsperspektiv så kommer det gå illa. Det kommer bli fruktansvärt våldsamt.

Att Benny Gantz och Gadi Eisenkot hoppar av kan få stora konsekvenser för krigspolitiken. Arkivbild.
Att Benny Gantz och Gadi Eisenkot hoppar av kan få stora konsekvenser för krigspolitiken. Arkivbild. Bild: Tsafrir Abayov/AP/TT
ANNONS