Vänsterpartiet Okuvade Frankrikes ledare Jean-Luc Melenchon, till höger, firar segern efter den andra omgången av parlamentsvalet i Paris.
Vänsterpartiet Okuvade Frankrikes ledare Jean-Luc Melenchon, till höger, firar segern efter den andra omgången av parlamentsvalet i Paris. Bild: Thomas Padilla/AP/TT

Expert: Svår regeringsbildning väntar i Frankrike

Vänsteralliansen tog överraskande hem segern som största block i det franska valet. Men den stora frågan kvarstår fortfarande: vem ska bli premiärminister?
– Det behöver bli någon mittenorienterad, säger experten Göran von Sydow.

ANNONS

I den andra omgången av parlamentsvalet blev det klart att vänsteralliansen Nya folkfronten är valets vinnare, med drygt 180 platser i nationalförsamlingen.

Den stora överraskningen var att ytterhögerpartiet Nationell samling (RN), med Marine Le Pen i spetsen, inte blev störst.

Vilka är då vänsteralliansen Nya Folkfronten?

– Det är en väldigt brokig rörelse. Fransk vänster har varit väldigt splittrad i många olika frågor, vilket har varit till deras nackdel när man har ett valsystem som gynnas av att samarbeta, säger Göran von Sydow, chef för Svenska institutet för Europapolitiska studier (Sieps).

Utöver vänsterpartiet Okuvade Frankrike och Socialistpartiet ingår även de gröna Ekologisterna och Kommunistpartiet i alliansen.

ANNONS

Inte enats i viktiga frågan

Den stora frågan är nu vem som ska styra. I den frågan har vänsteralliansen hittills inte lyckats enats om en kandidat till premiärministerposten.

– Det kommer behöva bli någon som är mer mittenorienterad, som både vänsteralliansen och Macrons liberala allians Tillsammans kan komma överens om. Antingen en kandidat från vänsteralliansen eller från den liberala alliansen.

– Samtidigt gick ledaren för vänstersidans största parti Okuvade Frankrike Jean-Luc Mélenchon ut i går och tyckte att han själv eller deras rörelse som största enskilda parti inom Folkfronten, borde leda en regering. Men det reagerade många väldigt negativt på, säger von Sydow.

Det avgjorde valet

En anledning till vänsteralliansens framgång är att flera kandidater från både Nya folkfronten och Macrons Tillsammans gav upp sina kandidaturer mellan den första och andra valomgången, för att blockera ytterhögerpartiet Nationell samling från att bli valvinnare.

– Det var överraskande hur pass väl samarbetet mellan partier som vill försvåra för Nationell samling har fungerat. Och att väljarna mobiliserade och visade att det var ett viktigt val, säger von Sydow.

Samtidigt ska man inte glömma bort att ytterhögerpartiet med Le Pen i spetsen faktiskt gick framåt i valet.

– Även om de inte vann valet gjorde Nationell samling ett bättre resultat än förra valet och gick starkt framåt.

ANNONS
Göran von Sydow, chef för Svenska institutet för Europapolitiska studier (Sieps). Arkivbild.
Göran von Sydow, chef för Svenska institutet för Europapolitiska studier (Sieps). Arkivbild. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SVD/TT
ANNONS